Belföld

Tusványos elmarad, de vajon Orbán nagy beszéde is?

A nyárnak ebben az időszakában szokás rendezni Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, vagy ahogy emlegetni szokás, Tusványost. A fesztivál tavaly ünnepelte 30. évfordulóját, a 31. alkalomra azonban csak 2021-ben kerülhet sor, mert a rendezvény a járványhelyzet miatt elmaradt.

A Tusványos nemcsak egy zenei fesztivál, hanem fel szokott ott vonulni a fideszes elit, beszélgetéseket, néha vitákat is tartanak, de a csúcsesemény évek óta Orbán Viktor hosszú beszéde, amelyben a világ aktuális helyzetét elemzi a miniszterelnök, és nagy ívűnek szánt gondolatokkal is elő szokott állni.

Fideszes mederbe terelték Tusványost – mára el is tűnt a vita
Kedden kezdődött volna a 31. Tusványos, ám a koronavírus miatt a szervezők az idei rendezvénysorozatot 2021-re halasztották. A szabadegyetem 1989-ben kitűzött céljai mára gyökeresen átalakultak: fokozatosan idomultak a folyton változó Orbán Viktorhoz.

A miniszterelnök tavaly többek között arról beszélt, hogy tizenöt éves harcra készül a liberális korszellemmel szemben. Mindezt öt évvel azután, hogy ugyanazon a színpadon először nevezte illiberális demokráciának Magyarországot – tehát Orbán összességében húsz évnyi harcot képzel el illiberalizmus és liberalizmus között, aminek a negyedénél járunk.

Rákérdeztünk a miniszterelnök sajtófőnökénél, hogy Tusványos híján nagy Orbán-beszéd nélkül is maradunk-e idén. Ugyan a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján mondott már nyáron hosszabb beszédet a miniszterelnök, de ambícióit tekintve az szerényebb volt, mint a tusványosi monológjai.

Amennyiben lesz a miniszterelnöknek a nyár folyamán sajtónyilvános eseménye, azt a szokott módon jelezzük a szerkesztőségeknek

– mindössze ennyi választ kaptunk Havasi Bertalanról kérdésünkre, így egyelőre semmi sem biztos. Bár gyaníthatnánk, hogy ha készül nagy beszédre, akkor azt reklámoznák jó előre.

Mindenesetre furcsa lenne, ha hosszú évek után pont 2020-ban nem tartana ilyen nagy beszédet a miniszterelnök: abban az évben, amikor teljesen felfordult a világ.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik