Belföld

A magyar sajtószabadságról vitáztak Brüsszelben

A sajtószabadság és a magyar média helyzete komoly vitát generált az újságírók és az Európai Bizottság szóvivői közt a bizottsági sajtótájékoztatón hétfőn Brüsszelben, egy az Indexre vonatkozó kérdés után – írja az Euronews. A magyar média helyzetéről tett fel több kérdést Bayer Lili, a Politico újságírója, Dana Spinant bizottsági szóvivő pedig annyit válaszolt erre, hogy aggódnak a magyar médiahelyzet miatt, és hozzátette, hogy Vera Jourova bizottsági alelnök már többször, például májusban az európai parlamenti vitán is hangot adott az aggodalmuknak.

Az újságírók viszont nem voltak elégedettek ezzel a válasszal, és felháborodtak azon, hogy egy 2016-os, a magyar média helyzetével kapcsolatos panasz ügye még mindig folyamatban van. Ezt négy éve adták be és a magyar közszolgálati média finanszírozásáról szól. Arianna Podesta, versenyjogi kérdésekkel foglalkozó szóvivő megnyugtatásul annyit mondott, hogy folyamatban van a panasz értékelése. Több újságíró is próbált részleteket megtudni, és rákérdezett annak okára, hogy mi tart egy panasz kezelésén négy évig. A szóvivő hangsúlyozta, hogy folyamatban lévő ügyről nem árulhat el részleteket.

Az Euronews beszámolója szerint leghevesebben Catherine Feore észak-ír brüsszeli tudósító reagált a kérdésre. Viccnek minősítette azt, hogy négy év vizsgálódás után nem tudnak semmilyen választ adni arra a kérdésre, hogy mi történik.

Négy évről beszélünk, ez szégyen, mit fognak tenni az ügyben?

– tette fel a kérdést.

A munka folytatódik a panasz ügyében, és megteszik a szükséges erőfeszítéseket, hogy eredményre jussanak – válaszolta Dana Spinant bizottsági szóvivő. Feore erre indulatosan úgy reagált, hogy

ezek üres szavak,

és az, hogy négy éve nincs eredmény az ügyben annak a jele, hogy nem tartják sem sürgősnek, sem fontosnak a kérdést. A szóvivő tájékoztatást ígért az újságíróknak amint lesz új fejlemény a beadott panasz ügyében.

kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik