Belföld koronavírus

Átmenetileg bezárnak a budapesti zsinagógák a koronavírus miatt

Megelőző célzattal július 27-től két hétig, azaz augusztus 10-ig felfüggeszti a budapesti zsinagógák személyes látogatását a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) – Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) – közölték hétfőn.

A közlemény szerint Mazsihisz vezetése július 26-án, vasárnap kapott tájékoztatást arról, hogy a budapesti Bálint Házban tartott napközis tábor résztvevői közül az egyik gyermek hozzátartozója koronavírus-fertőzött. Emiatt a Mazsihisz és a BZSH vezetése a krízis menedzsmenttel egyeztetve úgy döntött, hogy átmenetileg bezárja a zsinagógákat, és azt javasolja, hogy a tervezett rendezvényeket online térben tartsák meg. Ezen felül látogatási tilalmat rendeltek el a budapesti Szeretetkórházban és idősotthonban is.

Az Egységes Magyar Izraelita Hitközség ugyancsak hétfőn közölte, hogy a közösség öt tagjánál, köztük Köves Slomó rabbinál is kimutatták a koronavírust. A múlt héten több érintetten végeztek COVID-19 gyorstesztet, amelyek mind negatív eredményt mutattak, hétvégén azonban egy PCR-teszt pozitív lett, így a zsinagóga vezetősége az istentiszteletek szüneteltetése mellett döntött.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik