Belföld

Fábián Tamás: Azzal, hogy felálltunk, megmentettük az Indexet

A lap távozó újságírója úgy gondolja, méltó és tisztességes halál lett az Index jussa.

Pénteken beszámoltunk róla, hogy a laptól távozó egykori indexesek a Facebook-oldalukon közölték a nyilvánossággal, hogy szeretnének egységben együtt maradni.

Távozó indexesek: Szeretnénk egységben együtt maradni
Azt írják: még nekik is nagyon homályos minden, de igyekeznek.

Most a lap egykori újságírója, a szintén pénteken felmondó Fábián Tamás írt hoszabb Facebook-bejegyzést, melyben megválaszolja a kérdést, hogy miért állt fel a szerkesztőség.

Mint írja, a rövid válasz az, hogy a főszerkesztő, Dull Szabolcs kirúgásával átlépték a vörös vonalat.

Olyan nincs, hogy ha valaki hónapokig tartja a hátát értünk, a szerkesztőségért (hogy ne tudják hazug indokokra hivatkozva szétverni, megbontani, legyengíteni), majd ezt az embert elküldik, akkor mi nem mondjuk azt, hogy köszönjük szépen, ennyi volt.

Hangsúlyozza, hogy a szerkesztőség alapelve az volt, hogy ők döntik el, kikkel akarnak együtt dolgozni, Dull kirúgásával viszont a NER által szorongatott tulajdonos két választást hagyott nekik:

megalkuszunk mi is a hatalom embereivel és saját magunkkal vagy brutális személyes kockázatokat vállalva következetesen tartjuk magunkat ahhoz, amit eddig mondtunk.

Hosszabb válaszában azt fejtegeti, hogy bár elképzelhetetlen volt, hogy a fent leírtak miatt ne hagyják ott az újságot, érdemes belegondolni, milyen lett volna az Index, ha maradnak és próbálják tovább védeni mindannyiuk közös várát.

Ha belemegyünk ebbe az utcába, akkor az Index útja a lassú végelgyengülés lett volna — egy olyan lap, amire ha fél vagy egy év múlva ránézünk, akkor köszönöviszonyban sem lett volna azzal, amit emelt fővel, a saját szakmai integritásunkat megőrizve akarunk csinálni. Nem hagytuk, hogy csendben kivéreztessék, elhallgattassák, ezzel pedig meggyalázzák mindazt, amit az elmúlt 21 évben emberek százai áldozatos munkával készítettek.

Éppen ezért azt mondja, hogy bár elsőre furcsán hangzik, de azzal, hogy felállt a szerkesztőség, végeredményben megmentették az Indexet, melynek méltó és tisztességes halál lett a jussa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik