Belföld

Extrém mennyiségű eső jön, riasztásokat adtak ki

Néhány helyen a szokásos havi csapadéknál is több hullhat.

Szombaton erősen felhős, borult lesz az ég. A felhőzet napközben csak rövid időre szakadozik fel, csökkenni este északnyugat, nyugat felől kezd. Sokfelé lehet csapadék. Nyugaton váltakozó intenzitású, tartósabb eső, keletebbre záporok, zivatarok lehetnek. Több helyen élénk lesz az északias szél, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik. A hőmérséklet napközben 19-26, késő este 16-20 fok között alaklul – írja a Kiderül.hu, amely szerint július legnagyobb esőzése jön.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az extrém mennyiségű csapadék miatt riasztásokat, illetve figyelmeztetésekct adott ki hajnalban. A felhőszakadás miatt narancssárga, másodfokú riasztások is érvényesek. (A térkép az aktuális helyzetnek megfelelően folyamatosan frissül a veszélyjelzés oldalon.)

Háromféle figyelmeztetés érvényes éjfélig.

Azt írták, hogy éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék eshet, területi eloszlása a szokásosnál is jóval bizonytalanabb.

Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék.

A záporokból, zivatarokból, kiadós esőből átlagosan 30-60, egy-egy helyen viszont akár 80-100 milliméternél is több csapadék hullhat, miközben a júliusi országos átlag 65 mm. A legkevesebb csapadékra az északkeleti (esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik