Belföld

Az indexre tett Indexről ír a világsajtó

A New York Times idézi Orbán Viktort, aki két éve az Európai Parlamentben azt mondta, soha nem némítaná el azokat, akik nem értenek egyet vele.

A Népszava nemzetközi sajtószemléje szerint a The New York Times arról ír: újabb csapás érte a független magyar sajtót. A lap nemcsak azt idézi fel, hogy Orbán Viktor már régóta igyekszik illiberális államot építeni, hanem azt is, hogy két éve kijelentette az Európai Parlamentben: soha nem némítana el olyanokat, akik nem értenek egyet vele. Ehhez képest egyre kevesebb a szabad szerkesztőség, az állami reklámbevételek azon orgánumokhoz jutnak, amelyek a kormányfő szövetségeseinek kezében vannak és továbbadják az állami propagandát. Polyák Gábor a Mérték médiaelemzőtől úgy jellemezte, mintha egy amerikai tagállamban egyetlen párt uralma alá kerülne a sajtó, de a szerkesztőségeket az összes adófizető pénzéből tartanák fenn.

A Washington Post szerint az Indes munkatársainak távozása nagy pofon az egyre zsugorodó önálló sajtóra az országban, ahol a kormányfő hívei veszik át a szerkesztőségek irányítását, az önálló médiára a koronaválság csak fokozta a nyomást. A hatalombarát orgánumok dúskálnak a pénzben, hála a hirdetéseknek, míg a függetlenek a létükért küzdenek, mert a gazdasági bizonytalanság visszavetette a reklámokat, leállt az idegenforgalom, valamint a szórakoztatóipar.

A Bloomberg szerint Orbán Viktor még közelebb került ahhoz, hogy jóformán teljesen ellenőrizze a magyar sajtót. Urbán Ágnes, a Mérték elemzője úgy véli, nagy győzelem ez a kormányfőnek, mivel az Index meglepően sikeres volt, egyre befolyásosabb lett, mivel a független szerkesztőségek egymás után tűntek el, miközben Orbán Európa legnagyobb propaganda gépezetét építette ki és széles körben éppen arra vezetik vissza választási sikereit, hogy ily mértékben tenyerel rá a sajtóra.

A Guardian emlékeztet rá, Orbán Viktor rendszere a sajtószabadság szempontjából a 2. legrosszabb helyezést érdemelte ki az unión belül a Riporterek Határok Nélkül listáján. Az eltelt évtizedben a miniszterelnök alatt összeszűkült a sajtópiac, miután egy sor szerkesztőség vagy bezárt, vagy hatalompárti figurák tulajdonába került. Bár Szijjártó Péter Lisszabonban alaptalannak nevezte a vádat, hogy a hatalomnak köze van ahhoz, ami az Indexnél történik, ezt a munkatársak másként látják.

A BBC szerint Magyarország már csupán a 89. a Riporterek Határok Nélkül értékelésében a sajtószabadság állapota alapján, most pedig elhallgat a média legerősebb független hangja. Bár első pillantásra úgy látszik, Orbán Viktor újabb győzelmet zsebelhet be, de egypártrendszert teremtett, foglyul ejtette az államot és így azt kockáztatja, hogy nevetségessé válik. További részletek a Népszavában.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik