Belföld

Közel 10 millióra büntette az MNB az Aegon nyugdíjpénztárát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 9,8 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Aegon Magyarország Önkéntes Nyugdíjpénztárra, elsősorban informatikai biztonsági, számviteli és adatszolgáltatási hiányosságok miatt – írja az MTI. A feltárt jogsértések nem fenyegetik a pénztár biztonságos működését.

A jegybank pénteki közleménye szerint felszólították a nyugdíjpénztárat, hogy könyvvizsgálója dokumentált módon vesse össze a letétkezelői és a pénztári analitikus nyilvántartásokat. Ha az intézmény továbbra is folytat majd saját vagyonkezelést, vagyonkezelési és -értékelési szabályzatot kell készítenie. A pénztárnak a jövőben biztosítania kell a fedezeti céltartalék összegének összhangját főkönyvi kivonatában, letétkezelői eszközértékelésében, illetve tagi analitikájában.

A bírság összegének meghatározásakor súlyosbító körülménynek számított, hogy a jegybank a mostani hiányosságok egy részének kijavítását már korábban is előírta. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy az Aegon pénztár a jogsértések egy részét a vizsgálat során megszüntette – közölte az MNB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik