Belföld koronavírus

Népszerűségi index: ötéves csúcson Orbán Viktor

A Nézőpont Intézet szerint nincs olyan ellenzéki, akit többen szeretnének, mint ahányan nem.

A kormányközeli intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában azt mérte, hogy Orbán Viktor elfogadottsága az elmúlt 5 évben még egyszer sem volt olyan magas, mint most. Az emberek 57 százaléka szeretné őt továbbra is fontos politikai pozícióban látni, a munkájával elégedetlenek aránya a szavazókorúak egyharmadát teszi ki.

A kormányfő mellett több minisztere is népszerűbb lett a tavaly decemberi kutatáshoz képest. Ezt a kutatók a koronavírus-járvány elleni hatékony fellépéssel magyarázzák. Gulyás Gergely támogatottsága 14, Szijjártó Péteré 10, Varga Mihályé 9 százalékponttal nőtt.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint jelenleg nincs olyan ellenzéki politikus, akit többen szeretnének, mint ahányan elutasítják. Még a legkedveltebb Karácsony Gergelyt is csak az emberek 36 százaléka látná fontos politikai pozícióban, miközben minden második válaszadó elutasítja. Hadházy Ákos támogatottsága 22 százalékos, Márki-Zay Péteré 21, Dobrev Kláráé 18, Jakab Péteré 14, Fekete-Győr Andrásé 13, Gyurcsány Ferencé 12. Azt írták, a Momentum elnökének az ismertsége alacsony (10-ből 4 ember tudja, kiről van szó), a DK elnökét pedig a válaszadók 78 százaléka elutsítja.

A népszerűség szempontjából előny a kormánytagoknak, hogy a szavazóik egységesek. Az ellenzékiek meglehetősen megosztottak politikusaikat illetően. A Fidesz-táborban kifejezetten alacsony a kormánytagok elutasítottsága, míg az ellenzékre szavazók saját politikusaikat is jóval szigorúbban ítélik meg.

Ebből a Nézőpont Intézet arra a következtetésre jut, hogy még nincs olyan ellenzéki, aki esélyes lehetne a 2022-es országgyűlési választásokon Orbán Viktorral szemben. Ráadásul az ellenzéki közös lista konfliktusokat hozhat elő a baloldalon, főleg Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára népszerűtlensége miatt.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása július 14. és 16. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik