Belföld koronavírus

Merkely Béla: tankönyvi értelemben nincs járvány

A kötelező maszkviselést nem szigorításnak, hanem racionális döntésnek tartja.

Merkely Béla a Klubrádióban, illetve a Hír TV-ben is beszélt a koronavírus-járvány aktuális helyzetéről. A Semmelweis Egyetem rektora a Magyarország élőben című műsorban azt mondta, a kötelező maszkviselést – a környező országok mostani példái alapján – ő nem szigorításnak, hanem racionális döntésnek tartja.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy zárt térben egy szuperfertőző nagy valószínűséggel több embert is megfertőzhet. Ugyanakkor erre minimális az esély, ha rajta és a környezetében lévőkön is van maszk.

Merkely Béla a Klubrádióban arról beszélt, hogy tankönyvi értelemben nincs járvány. Az elmúlt egy-két hétben emelkedett a fertőzöttek száma az országban, de ezek behurcolt gyökerűek és  relatíve sok a nem magyar állampolgár köztük. Példának a váci kézilabdacsapatot hozta, ahol egy szerb játékos fertőzte meg a többieket.

Tízen is koronavírusosak a váci kézicsapatnál
A korábbi tesztek mind negatívak voltak, a múlt héten azonban többeknél is jelentkeztek a tünetek.

Magyarországot segíti az éghajlata, az, hogy nyáron az emberek többet vannak a szabadban. A különbség a környező országokhoz képest abban van, hogy ők nem vezettek be időben szigorításokat, és nem kellő óvatossággal nyitottak – tette hozzá.

Arra nincs egyértelmű adat, hogy szórná a vírust a légkondi, de a hideg kedvez a terjedésének. Szerinte a dél-amerikai, arab országokban, vagy Texasban is azért terjed a járvány, mert az emberek a kinti meleg miatt nem a szabadban, hanem a zárt terekben csoportosulnak, ahol megy a légkondicionálás.

Merkely Béla felidézte, hogy tizennégy napra vonatkoztatva száz lakosra Szerbiában 66, Romániában 44, Horvátországban 30, Ukrajnában 22, Ausztriában 15, Szlovéniában 12, Szlovákiában 4 és Magyarországon két eset jutott. Szerinte messze idehaza a legbiztonságosabb nyaralni, szabadban lenni, a zárt tereket kerülni és ott maszkot hordani.

 

Tizenkilenc új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

 

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik