Belföld

Az Európai Parlament frakciói közösen állnak ki a jogállamiság feltételei mellett

Közös állásfoglalást nyújt be az Európai Parlament holnapi, rendkívüli ülésére az öt legnagyobb frakció, köztük a szociáldemokraták és a néppártiak képviselőcsoportja — számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Mint írja: az állásfoglalásban az uniós állam- és kormányfők napokban meghozott megegyezésével kapcsolatban rögzítik a Parlament álláspontját, kifogásolva többek között a stratégiai célokat veszélybe sodró forráscsökkentéseket (például az egészségügy területén) és a zárt ajtók mögött való egyeztetések átláthatatlanságát.

Fontos tétel, hogy a közös állásfoglalás a jogállamisággal kapcsolatban rögzíti: az Európai Tanács nem gyengítheti a Parlament és a Bizottság által korábban elfogadott jogállami mechanizmusra tett javaslatát. Felszólítjuk tehát az állam- és kormányfők tanácsát, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az uniós költségvetés védelme érdekében, a korábban asztalra tett dokumentumok megtárgyalásával

— írja Ujhelyi, aki szerint az állásfoglalás-tervezet a végső kedvezményezettek védelmét, vagyis hogy a jogállamisági mechanizmus nem sértheti a végfelhasználók érdekeit, ami annyit jelent: ha egy adott kormánnyal szemben szankciókat kell alkalmazni, az uniós támogatások ettől még közvetlenül el kell jussanak a polgárokhoz, önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz és civilszervezetekhez.

Orbán aláírta, pedig nem tehette volna meg, viszont az Európai Unió győzött
Történelmi megállapodás született Brüsszelben, de szó sincs arról, hogy a magyar miniszterelnök győzött volna. Sőt, Orbán Viktor majdnem mindenben engedett, hiába tiltotta meg ezt számára korábban a magyar parlament. A csomag leginkább Macronnak és Merkelnek jelent győzelmet.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik