Belföld koronavírus

Karantén alá vont lakásból járnak ki-be a vendégmunkások, a lakók aggódnak

Július 13-án kikerült az egyik lakás ajtajára a karanténra figyelmeztető piros cetli, de az ott lakókat ez nem zavarja, járkálnak ki-be a lakásból és a háztömbből is

– jelezte egyik olvasónk. A négyszintes háztömb Budapesten a VII. kerületben, a Király utcában van, a karantén alá vont lakás a negyedik emeleten található. A lakók elmondása szerint volt, hogy a karantén alá vontak beszálltak a liftbe. „Máskor láttuk egyiküket, amint teliköhögi a folyosót” – panaszkodott olvasónk. A lakásban vendégmunkások szállnak meg, négyen, a többi lakás tulajdonosa úgy tudja, ukránok. Nehéz velük kommunikálni.

Amúgy is a járvány újra fellángolásáról érkeznek hírek, a tömb lakói aggódnak.

„Felhívtuk a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, majd a VII. kerületi rendőrkapitányságot is, hogy jöjjön ki valaki ellenőrizni, de azt mondták, hogy nem ők fognak kijönni, a kerületi tisztiorvosi hivatal dolga az ellenőrzés” – mondta egyikük. A lakók felhívták az utóbbi szervet is, ott meg azt a választ kapták, hogy a rendőrség feladata betartatni a karantént – ahogyan az szokásos volt a veszélyhelyzet ideje alatt.

Négy nap telt már el azóta, hogy a karanténos lakásból ki-bejárnak az emberek, és a hatóságok a fülük botját sem mozdították.

A lakók ezért értesítették a közös képviselőt, aki szintén felhívta a kerületi rendőrséget, de őt is a népegészségügyhöz irányították. Szólt a lakás tulajdonosának (aki pár hónapja vette meg az ingatlant, azóta bérbe adja) meg a vendégmunkásokat alkalmazó cégnek is, a vállalkozás azt ígérte, hogy talál a munkásoknak más helyet – mondta a közös képviselő. Ez azonban egyelőre nem történt meg.

„Június 16-ától a hatósági házi karantén szabályainak betartását a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai ellenőrzik” – tájékoztatta lapunkat a BRFK. Ezt közölték a bejelentővel is. (Felhívtuk a kormányzati koronavírus-vonalat is, ott azt mondták, ilyen esetekben a rendőrség megy ki ellenőrizni, de amúgy sem csoda, hogy a lakosság nagy részében a veszélyhelyzet alatti rend rögződött.)

Talán véletlen egybeesés, de miután megkerestük a lakók által elmondottakkal a rendőrséget és a kerületi népegészségügyi hatóságot, valamint írtunk a központi koronavírusos e-mail címre, egy órára rá ketten megjelentek a kérdéses lakásnál – tudtuk meg az emeleten lakóktól.

Hiába mentek ki a folyosóra többen, a két hivatalos személy nem beszélt velük, így nem is derült ki számukra, hogy honnan jöttek. Magyarul próbálkoztak, a vendégmunkások viszont alig értettek valamit, úgyhogy egy idő után telefonon kértek tolmácsolást – mesélte a beszélgetés fültanúja. A hatósági emberek azt mondták a vendégmunkásoknak, ne hagyják el a lakást, azok meg esküdöztek, hogy korábban sem mentek ki a lakásból.

Cikkünk megjelenéséig a kerületi tisztiorvos nem válaszolt.

Így azt sem tudni, hogy a Király utcai lakásban az összes lakóra vonatkozik-e a karantén. Még áprilisban írtunk arról, hogy egy VIII. kerületi toronyházban egy Németországból tünetmenetesen hazatérő, harmincas éveiben járó fiatalember miatt alakult ki kisebb pánik. A külföldről hazatérőket akkor két hét karanténra kötelezték, válogatás nélkül. A fiatalember a nagybátyjához költözött be, a népegészségügy emberei másnap elhelyezték az ajtóra a vörös hatósági matricát. A férfi nagybátyja viszont továbbra is kijárt – a kormányhivatal népegészségügyi dolgozói azt mondták a lakástulajdonosnak, hogy ő a karanténba helyezett rokon mellől kimehet, rá nem vonatkozik a korlátozás. Az egyetlen kérésük az volt, hogy a lakásban tartsák a megfelelő távolságot.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik