Belföld

Esős hétvége jön, különösen az Alföldön

Izland fölött markáns ciklon örvénylik, amelynek hatására ott, illetve kontinensünk északnyugati területein erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, közölte az OMSZ az MTI-vel. Európa más területeinek időjárását nagyrészt sekély ciklonok alakítják, így többfelé felhős az idő, és helyenként záporok, néhol zivatarok fordulnak elő.

A legtöbb napsütés a Pireneusi- és a Balkán-félszigeten van, errefelé csapadék sem alakul ki. Itt folytatódik a kánikula, a délutáni órákra többfelé 30, 37 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Portugália és Spanyolország déli részén 38, 41 fokot is mérnek. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását egy magassági hidegörvény alakítja, továbbra is hűvös, csapadékos időre számíthatunk.

Péntek éjszaka északon és keleten túlnyomóan borult lesz az ég az országban, többfelé valószínű eső, délnyugaton, délen kevesebb lesz a felhő, ott csak néhol alakul ki zápor.

Szombaton a Dél-Dunántúlon és a középső tájakon a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés lesz, másutt többnyire erősen felhős marad az ég. Északon, északkeleten többfelé, máshol szórványosan fordul elő eső, zápor, északkeleten és délnyugaton zivatar is lehet.

Főként az Alföldön jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Az északi, északnyugati szél több helyen megélénkül, főként a Kisalföldön helyenként meg is erősödik. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 18 és 25 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik