Belföld

Külföldről hazacsábított orvosokkal indult Budapest legújabb magánkórháza

Dübörög a magánellátás a hazai egészségügyben, aminek egyik biztos jele, hogy nemrég nyílt meg a legújabb magánkórház, amit több másik is követni fog. Az 1,7 milliót kóstáló csípőprotézis-műtét mellé külföldről hazajött orvosok várják a fizetőképes betegeket.

A lepusztult és hosszú várólistákkal terhelt állami ellátással párhuzamosan évek óta fellendülőben van a magánegészségügy: egyre többen szánnak tíz-, esetleg százezreket arra, hogy gyorsabban, egyértelműbb betegutat remélve, nyugat-európai környezetben jussanak ellátáshoz. Nemcsak a fizetőképes betegek fordulnak a magánellátás felé, hanem az üzleti élet is, a magánegészségügy ugyanis óriási biznisz, és még mindig van honnan fizetőképes pacientúrát szerezni. Legalábbis erre utal az, hogy számos, már működő magánkórház mellett újabb nyitotta meg kapuit Budapesten.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Sokkal tudatosabbak a páciensek, akik nem egymás után darált latin szavakat szeretnének hallani az orvosnál, hanem meg akarják érteni, mi a problémájuk, és a lehető leggyorsabban szeretnének eljutni a megoldásig – vázolta a magánegészségügy szolgáltatásait igénybe vevő magyar beteg karakterisztikáját Mári Róbert, a koronavírus-járvány előtt nem sokkal megnyitott Wáberer Medical Center ügyvezető igazgatója. A Budapest legújabb, 2500 négyzetméteren működő magánkórházába szervezett sajtóbejáráson hozzátette, idén egymilliárd forintos árbevételre számítanak, amit néhány év alatt 2,5 milliárdra növelnének. A folyamatos felfutásban reménykedik a névadó-alapító, Wáberer György is, aki 25 év után 2016-ban szállt ki a logisztikai iparból, majd döntött úgy, hogy a magánegészségügybe fektet. Magyarország 13. leggazdagabb vállalkozója 3 milliárd forintos beruházással indította útnak új vállalkozását, a Wáberer Medical Centert (WMC)

Orvosok külföldről, betegek az államiból

A betegeket kimazsolázza, az orvosokat hazacsábítja a magánegészségügy – summázható a WMC nyitása kapcsán a magánszolgáltatás rendszerének hazai működése. A Wáberernél jelenleg 70 fős orvoscsapat dolgozik, közülük többen főállásban, azaz az állami egészségügyben nem praktizálnak (ahogy egyébként teszi a magánellátásban dolgozó orvosok többsége). Ami még érdekesebb, és a magyar egészségügy jövőjét illetően jelzésértékű lehet, hogy tíznél is több olyan orvos dolgozik a Wáberernél, akit külföldről sikerült hazacsábítani. A hazacsábítás a magánkórház deklarált célja is, azt azonban nem árulták el, hogy mekkora fizetésért tudják meggyőzni a korábban külföldi munkát választó orvosokat.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Versenyképes – hangzott a válasz a béreket firtató kérdésre, és hozzátették, az már önmagában árulkodó lehet az összeget illetően, hogy valaki hazajön Angliából.

Ezt tette Sárosi Balázs is, aki Angliából hazatérve sürgősségi orvosként vezeti a Wáberer speciálisnak mondott ellátását, a Walk-In Centrumot. Ennek a kvázi-sürgősségi ellátásnak a lényege, hogy az előzetes időpontegyeztetés nélkül betoppanó beteget öt perc alatt besorolják (triázsolják), egy órán belül megvizsgálják, majd ellátják. Ahogy azonban a magánegészségügyben lenni szokott, nem minden bajjal lehet ide fordulni: az olyan hirtelen fellépő, nem életveszélyes, de gyors orvosi ellátást igénylő egészségügyi problémát látják el, mint a háztartási balesetek, sérülések, húzódások, rándulások, törések, sportsérülések, allergiás reakciók vagy rovarcsípések. „Nem versenyezni akarunk az állami kórházak sürgősségi osztályaival, hanem a terheiket szeretnénk csökkenteni azzal, hogy ellátjuk a kevésbé súlyos (a triázs szerinti 4-es, 5-ös besorolású) betegeket” – mondja az orvos.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Csípőprotézis 1,7 millióért

A gyors ellátásnak ára van. Egy bokaficammal érkező betegnek a 30 ezer forintos alapdíj kifizetése után még mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. 12 ezer a röntgen, nagyjából 8 ezer a rögzítés, és kontrollvizsgálat is vár még rá, így egy bokaficamot vagy -törést nehezen lehet megúszni 60 ezer forint alatt.

A WMC-nél megszabott árak a magánegészségügyi piac árlistájához képest egyáltalán nem elrugaszkodottak, így az 1,7 millió forintot kóstáló csípő- és a 1,5 milliós térdprotézis a magánellátásban nem nevezhető kiugrónak, de még így is, a magyar betegek túlnyomó többségének ez elérhetetlen. Mint ahogy a 60 ezer forintos húgyhólyagtükrözés (90 ezer altatásban) és az akár szemenként 500 ezer forintos szürkehályog-műtét is, amire a kevésbé tehetős betegek hónapokat, sőt éveket is várnak állami kórházakban.

A WMC kétágyas kórtermeiben cserében tisztasági ajándékcsomag és zavarbaejtően tiszta mosdó várja a lábadozókat, akik számára alapfelszereltség a kézfertőtlenítő és a gumikesztyű.

Nem a Wáberer Medical Centrum lesz az utolsó magánkórház Budapesten, ahol a közeljövőben nyílik a Duna Medical új komplexuma, Kelenföldön pedig a Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági miniszter által elnökölt Doktor24 Medicina Zrt. alakít ki új egészségügyi központot.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik