Belföld

A szegedi rektor a vírus miatt lefújta az orvosi kar diplomaosztóját

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara számára idén nem lesz diplomaosztó ünnepség, mert az egyetem járványügyi szempontból rendkívül kockázatosnak ítéli a rendezvény megtartását.

A kar végzős hallgatói levélben fordultak az egyetem rektorához, hogy „szíveskedjen fontolóra venni annak lehetőségét, hogy a 2020 nyarán orvosi diplomájukat megszerző hallgatók részt vehessenek az ünnepélyes orvosdoktor avatáson”. Hangsúlyozták, hogy készek elfogadni „minden jellegű biztonsági előírást, amelyek lehetővé teszik az orvosdoktor avatást”. Nem értik, hogy „miután már zenés-táncos rendezvények is megtarthatók legfeljebb 500 fő részvételével, a körülbelül 250 végzős orvostanhallgató részvételével” miért nem rendezhető meg biztonságosan az avató ünnepség.

A 444.hu cikke szerint a hallgatók nem kaptak választ a rektortól

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook csoportra viszont egy időre felkerült két  másik levél, amit az egyik szülő írt a rektornak, illetve az arra adott rektori válasz is.

Rovó László rektor szerint a diplomaosztót sem zárt, sem nyílt térben nem tartják meg.

Egyetemünk Vezetése mindig a diákok és hallgatók , valamint saját alkalmazottaink maximális biztonságára törekszik. Így volt ez a járványügyi veszélyhelyzet legkritikusabb heteiben is, és ugyanehhez az állásponthoz ragaszkodunk továbbra is…

– írta a rektor.

Rovó László rektor március elején a dél-tiroli síelés után hazaérkezve nem karanténba vonult, hanem a műtőbe, miközben koronavírus-fertőzött volt. Ennek következtében több munkatársát, kollégáját kellett karanténba zárni, kivonni az akut ellátásból az egészségügyi válság kellős közepén. Később, április elején ugyanő maszk nélkül tartott zárt térben népes sajtótájékoztatót arról, hogy az egyetem maszkokat és védőfelszereléseket kapott ajándékba egy kínai tartománytól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik