Belföld

Orbán és Karácsony a két legkedveltebb politikus Magyarországon

A két legismertebb politikus jelenleg hazánkban Orbán Viktor miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő, a két legkedveltebb pedig Orbán és Karácsony Gergely főpolgármester, derül ki a Népszava megbízásából készített, júniusi Publicus-felmérésből.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy szívesen látnának új arcokat az országos politikában az ellenzéki szavazók, valamint ők az ellenzéki vezetésű települések vezetőit tartják alkalmasnak új vezetőnek. A megkérdezettek 46 százaléka szerint van esély arra, hogy az önkormányzatokból érkezzenek új, országos politikusok.

Egyébként tízből legalább nyolc ellenzéki szavazó úgy véli, hogy az ellenzéki polgármesterek jelentős többsége jól vezetik a települését, de a kormánypárti szimpatizánsok csaknem harmada is így látja.

A pártpreferenciák tekintetében nincs változás: a Fidesz-KDNP a biztos pártválasztók körében 51 százalékon áll, 14 százalékon a DK, 11 százalékon az MSZP-P, 9 százalékon a Momentum, 7 százalékon a Jobbik, 2-2 százalékon pedig az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya párt és a Mi Hazánk Mozgalom.

A felmérésből az is kiderült, hogy az ellenzéki szavazók egyértelműen közös indulást akarnak: a DK-s szavazók 96, az MSZP-P-re voksolók 89, a jobbikosok 88, a momentumosok 82 százaléka közös listát és kormányfő-jelöltet szeretne.

A kormánypárti szavazók közül csak minden harmadik válaszadó gondolja, hogy az ellenzéki összefogás eredményesebb lehet, mintha külön indulnának a pártok.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik