Belföld vélemény

A Fidesz beletörölte a lábát a nemzeti konzultációba

Nem várt helyről kaptak pofont azok a választók, akik abban a hitben töltötték ki eddig a nemzeti konzultációt, hogy a kormány az eredményeket látva hoz meg fontos döntéseket.

Kövér László házelnök, Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője nyújtott be egy határozati javaslatot az Országgyűlésnek, ami arról szól, hogy milyen feltételekkel adhatja a beleegyezését a kormány annak a 750 milliárd eurósra tervezett uniós hitelnek a felvételéhez, amivel az EU gazdaságát mentenék meg. 128 kormánypárti képviselő pedig meg is szavazta a határozatot, vagyis bizonyos feltételek mellett a kormány igent mondhat a kölcsönre. A fő megkötés az, a Fidesz-többség elfogadhatatlannak tartja, hogy az uniós forrásokat „politikai és ideológiai feltételekhez”, azaz jogállamisági kritériumokhoz kössék.

Csakhogy ez ugyanaz a hitelcsomag, amit az aktuális nemzeti konzultáció kérdéseinek összeállításakor még így címkéztek:

A koronavírus-járványt követő gazdasági válság kezelésére Soros György új tervvel állt elő. Ebben azt javasolja, hogy az Európai Unió tagországai vegyenek fel hatalmas kölcsönöket (örökkötvények), amelyek után generációkon keresztül, örökre kamatot kellene fizetni. A szakértők szerint ez adósrabszolgaságba taszítaná a nemzeteket. Ön elutasítja Soros György tervét, amely beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat?

A 750 milliárd eurós uniós csomag részleteit magyarázó cikkünkben már bő egy hónapja jeleztük, hogy minden ellenkezés dacára Magyarország jó eséllyel beleegyezik majd a hitelfelvételbe – mégis erős üzenet, hogy a keddi parlamenti szavazás alapján 128 kormánypárti képviselő végső soron igent mondott Soros György tervére. Amely – egy hónappal korábbi álláspontjuk szerint legalább is – adósrabszolgaságba taszítja Európát, és benne persze Magyarországot.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a kormánypárti javaslatot ismerteti. Fotó: Kovács Attila /MTI

Erre borítékolható a válasz: még kiforratlanok a hitelkonstrukció részletei, a kormány azon dolgozik, hogy ne Soros terve valósuljon meg. De akkor a konzultáció összeállításakor miért vették biztosra, hogy az idős milliárdos kavar a háttérben, ha még semmi nem biztos? A hitelfelvétel ráadásul ugyanakkora összegről szól, mint az első uniós tervekben, ergo ugyanúgy generációkon keresztül nyögjük majd, mint amikor a Fidesz még ellenezte – a kormányoldal már csak azt szeretne elérni, nehogy a jogállamiság hiányára hivatkozva kevesebb pénz jusson Magyarországnak akár innen, akár az unió költségvetéséből.

A nemzeti konzultáció a kormány végtelen demokratikusságának papíralapú bizonyítéka, mondják a Fideszben, hiszen – igaz, jobbára a fentihez hasonlóan irányított kérdések révén – megkérdezik a választókat, és annak megfelelően döntenek. Ha azt akarják az emberek, hogy ne legyenek itt migránsok, akkor a kerítésen kívül tartják őket – és sorolhatnánk.

Most azonban valami elromolhatott. A konzultációkat még javában postázzák, a parlament mégis beleegyezett a hitelfelvételbe – noha a válaszokat még nem is látták a kormányoldalon. Ezek után pedig különösen kíváncsiak lehetünk majd rájuk.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik