Belföld

A saját pásztorbotjával vert agyon egy ózdi csordást három fiatalkorú

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt három fiatalkorú férfi ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és kifosztás bűntette miatt – közölték kedden. A vádirat szerint a bűncselekmény elkövetésének időpontjában az egyik vádlott betöltötte a 16. életévét. A két másik vádlott 12. életévét betöltötte, de 14. életévét még nem. A vádlottak közül a legidősebb gyermekvédelmi lakásotthonban volt elhelyezve, ahonnan rendszeresen megszökött, így a cselekmény napján, 2018. augusztus végén is.

A vádlottak a délutáni órákban Ózd külterületén felkeresték a szarvasmarhák terelésével foglalkozó férfit egy lakókocsinál, ahol általában tartózkodott. A sértett adott nekik 1 000 forintot és elküldte őket, hogy vegyenek bort. 600 forintért hoztak két liter bort, a sértettnél még a zsebében tartott pénztárcában maradt 650 forint. Mindannyian ittak a borból és a lakókocsiban lévő pálinkából. Az italozás során a sértett súlyosan lerészegedett. Közben a lakókocsiban beszélgettek, zenét hallgattak, majd a sértett a szarvasmarhákat elhajtotta egy, a közelben lévő domboldalra, ahová a vádlottak is követték. Ekkor a legidősebb vádlottnál volt a sértett 1,5 méter hosszú és 5 centiméter átmérőjű pásztorbotja. Két másik vádlott-társánál szintén volt egy-egy bot, ezekkel segédkeztek az állatok terelésében.

A sértett és a vádlottak vitába keveredtek, ezért mindhárom vádlott a csordásra támadt, és a botokkal, ököllel is több esetben a közepest el nem érő erővel fején és felső testén megütötték. A csordás az ütésektől a földre esett, majd a hátára fordult, ekkor az egyik vádlott nagy erővel, legalább 5-6 alkalommal megtaposta a mellkasát. Amikor abbahagyták a bántalmazást a legidősebb vádlott – anélkül, hogy ez korábban szándékukban állt volna – a még életben lévő, de vérző és nyöszörgő sértett zsebéből kivette a pénztárcát 650 forint készpénzzel, amit átadott társának. Visszamentek a lakókocsihoz, amelyből mintegy 3 000 forint értékben különféle élelmiszereket tulajdonítottak el, majd az esti órákban az elvett pénzből bort vettek és egy rokonuknál hajnalig mulatoztak.

A sértett a bántalmazások következtében a helyszínen meghalt. Életét az időbeli szakszerű orvosi segítség sem tudta volna megmenteni. A közlemény szerint az eszközös és eszköz nélkül történő agyonverése az átlagost meghaladó testi és lelki gyötrelemmel járt. Az elszenvedett állcsonttöréssel és sorozat bordatörésekkel járó sérülések és a halál beállta között közvetlen oksági összefüggés áll fenn.

Az ügyészség a 16. életévét betöltött vádlottal szemben fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés büntetés kiszabását és közügyektől eltiltást, míg a 12. életévüket betöltött vádlottakkal szemben javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik