Belföld

Meghalt Gyekiczki András

Életének 63. évében hunyt el a szociológus, jogász.

Gyekiczki András halálhírét a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Maszihisz) jelentette be. A szociológus, jogász 1958. június 7-én született. Élete első húsz évét Pápán töltötte. 1978-ban vették fel az egyetemre.

Ő is egyike volt azoknak, akiknek a karrierje a Bibó Szakkollégium hőskorszakában kezdődött. Az alapító Kéri László, majd Stumpf István után ő lett a Bibó Szakkollégium igazgatója. 

Gyekiczki András 1990-ig, a szakkollégium igazgatójaként a Fidesz akkori vezetőivel szoros kapcsolatban állt, de szakértőként a másik liberális pártban, az SZDSZ-ben kezdett tevékenykedni.

1994 és 98 között Kuncze Gábor belügyminiszter kabinetfőnöke volt, de dolgozott Demszky Gábor mellett is.

A Mazsihisz tavaly a Magyarországi Zsidóságért díjat adományozta Gyekiczki Andrásnak a pápai zsinagóga „Elfeledett szomszédaink” című kiállításért.

Vasszorgalommal végzett kutatása feltárta, összegyűjtötte mindazt, ami az 1944 előtt Pápán élt zsidó családok emlékezetéből megmaradt. A kutatási anyagot 2012-ben a romos pápai zsinagógában mutatta be Rajk László látványterveivel. Élete utolsó munkája a megújuló Rumbach utcai zsinagóga állandó kiállításának rendezése volt.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója úgy emlékezett rá, mint aki „a halál árnyékában is elképesztő szorgalommal és elhivatottsággal dolgozott, hogy sokszor megtépázott családi, közösségi emlékezeteinknek a múzeumi bemutatás eszközeivel is segíthessen”. Toronyi Zsuzsanna szívszorítónak nevezte, hogy Gyekiczki András éppen július 14-én, a szabadság, egyenlőség és testvériség elveinek, saját értékeinek jelképes napján hunyt el.

Gyökértelen faként élt, amíg nem látta ezt a katartikus kiállítást
Pápán van egy tárlat, amit minél több embernek látnia kéne. Csakhogy a kiállítást valamiért úgy tálalták, hogy arról alig lehet tudomást szerezni. Olyan, mintha el akarnák dugni azt, amire büszkének kéne lenni. Alig érthető történet ez, elmentünk hát megnézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik