Belföld koronavírus

Fidesz-szerelem koronavírus idején

A kormánypárt nagyon sikeresen jött ki a járvány első hullámának kezeléséből.

Az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatása szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességen belül 2 százalékponttal nőtt, most 34 százalékos. A kormánypártok a biztos szavazóknál 1 százazlékpontos növekedés után 50 százalékon állnak.

A koronavírus-járvány kitörése óta ez volt az intézet negyedik kutatása. A Fidesz–KDNP támogatottsága februárhoz képest 4 százalékponttal növekedett, így megállapítható, sikeresen jöttek ki a pandémia első hullámának kezeléséből. A ciklus közepe felé általában a legalacsonyabb szokott lenni a kormánypárti támogatottság, de a Fidesz talán legnagyobb előnye a többi párthoz képest a magas szavazatmegtartó és szavazatszerző képesség.

Az IDEA Intézet ezúttal elemezte a Fidesz-tábor ideológiai és szociodemográfiai jellemzőit is.

Milyen a „tipikus” Fidesz-szavazó?

Kiderült, a Fidesz–szavazók 91 százaléka magát inkább vagy teljesen jobboldalinak tartja, háromnegyedük inkább vagy egyértelműen konzervatív. Baloldali gondolkodású alig-alig található, de magukat inkább liberálisnak vallók egyötödnyien vannak a táboron belül.

A Fidesz más pártoktól is szerzett szavazókat, de képes volt újakat is megszólítani.

A jelenlegi Fidesz-szavazók 55 százaléka szavazott 2018. április 8-án a pártszövetség listájára. 10 százaléknyian érkeztek a Jobbik és 10 százaléknyian a bal–liberális ellenzék támogatói közül. A jelenlegi Fidesz-tábor 20 százaléka vagy nem szavazott 2018 áprilisában, vagy árulta el, kire szavazott.

A tipikus Fidesz-szavazó nagyon elkötelezett a párt mellett. Pártjukat az úgynevezett ellenszenv–rokonszenv indexnél  magasra (az 1–5 skálán bőven 3 pont fölé), a két vezető ellenzéki pártot alacsonyra, vagy nagyon alacsonyra értékelték. A Fideszt támogatók átlagos életkora 45 év, relatív többségük szakmunkásképzőt végzett, kétharmaduk kisebb városokban vagy községekben él.

A DK a legerősebb ellenzéki párt

Az ellenzéken belül a teljes, választókorú népességet vizsgálva, egy most vasárnapi országgyűlési választáson a Demokratikus Koalíció 12 százalékot (+1%), a biztos szavazó pártválasztókon belül 18 százalékot (+1%) kapna. A Momentum Mozgalom a teljes népességnél 7, a biztos szavazóknál 10 százalékon áll. A DK a 2018-as választáson a belépési küszöböt éppen elérve (5,38%) jutott be a parlamentbe. A Momentum akkor 3 százalékot ért el.

Még két teljesen azonos támogatottságú ellenzéki párt jutna be a parlamentbe. A Jobbik és az MSZP a teljes népességen belül 5–5, a biztos szavazóknák 6-6 százalékon áll. A Jobbiknál ez jelentéktelen (-1%) támogatottság-csökkenés, míg az MSZP tartja előző hónapi választottságát. Az LMP az előző hónapival megegyező, 2%-ot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazók között is, míg a Párbeszéd az előbbi csoportban 1, az utóbbiban 2 százalékot szerezne.

A parlamenten kívüli erők közül a Magyar Kétfarkú Kutyapárt mindkét választói rétegben 2–2 százalékon áll, míg a Mi Hazánk Mozgalom a teljes népesség 1, a biztos szavazó pártot választók 2 százalékát tudhatja maga mögött.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait június 27 – június 30. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: Orbán Viktor / Facebook 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik