Belföld

A tópartra tervezett luxusszálloda ellen tüntetnek Tatán

Az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás hotel egyáltalán nem lenne tekintettel a környezetére, méretével pedig örökre megváltoztatná a környék képét.

Az energiaitalt is gyártó Hell-cégcsoporthoz kötődő Avalon luxusszállodája ellen tartott, békés erődemonstrációként aposztrofált Stop Avalon! nevű eseményt szombaton négy órára hirdették meg.

A város polgármestere, Michl József korábban hangos kisebbségnek nevezte a beruházással egyet nem értőket – annak ellenére, hogy az ellen nem csak a magyar épített örökség védelmét célul kitűző ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is szót emelt, a tataiakból és az üggyel szimpatizálókból álló, tizenháromezer tagot számláló Stop Avalon! csoport tagjai pedig népszavazási kezdeményezéssel, illetve levelekkel és különböző csatornákon át feltett kérdésekkel próbálták elérni, hogy vonják vissza a tópart kiemelt fejlesztési területté való minősítését, megakadályozzák az építési szabályzat az Avalon számára kedvező módosítását, és lakossági fórumot indítsanak az ügyben – írja az index, de a próbálkozásokat a városvezetés egyelőre félresöpörte.

A lakossági fórum ötletére a polgármester rábólintott, bár hozzátette, hogy a szállodaépítésre szánt területre a tulajdonos bármelyik pillanatban megszerezheti az építési engedélyt.

Ezzel persze még nem hárulna el az összes akadály a jelenlegi szabályokat méretével felrúgó projekt elől, de a jelenlegi beépíthetőségi szabályok megváltoztatása korántsem lehetetlen feladat.

Az esemény a Facebookon élőben követhető:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik