Belföld

Kövér: Nem mondhatunk le a megváltozott munkaképességűekről

Az Európai Uniónak (EU) polgárai jóléte érdekében „munkauniónak” kell lennie – hangoztatta Kövér László házelnök pénteken Sajószentpéteren, egy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató üzem avatásán.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban felépült üzemben olasz-magyar együttműködés keretében sícipőket fog gyártani a Főnix Megváltozott Munkaképességű Nonprofit Kft. A részben magánerőből, részben állami támogatásból megvalósult beruházás összköltsége mintegy 185 millió forint volt.

Kövér László az avatáson úgy fogalmazott: ami itt történik Sajószentpéteren, az nemcsak egy magyar-olasz gazdasági együttműködés, hanem egy közös európai hitvallás kifejeződése is. Az európai jövőnek csak az értékteremtő munka lehet az alapja, az Európai Uniónak “nem adósságuniónak, nem segélyuniónak, hanem munkauniónak” kell lennie, mert csak így biztosítható ötszázmillió uniós polgár méltósága, jóléte és biztonsága.

Emlékeztetett: Magyarországon 2010 januárjában 3,8 millió ember dolgozott, ma pedig már több mint 4,5 millió. Míg 2010-ben 60 ezer, ma csaknem 150 ezer megváltozott munkaképességű ember talál munkalehetőséget a magyar gazdaságban – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy Magyarországon mintegy 350 ezer megváltozott munkaképességű ember él, „nem mondhatunk le ennyi emberről, nem mondhatunk le ennyi ember munkájáról, nem mondhatunk le ennyi ember vásárlóerejéről, nem mondhatunk le” arról, hogy ennyien kezükbe vegyék a sorsukat és a maguk emberségéből és szorgalmából igyekezzenek boldogulni.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra, hogy olyan vállalkozókra van szükség, akik figyelnek a munkavállalóikra, hogy azok is megtalálják a maguk számítását. Olyan munkát kell felkínálni a megváltozott munkaképességű embereknek, amely jó és alkalmas a számukra, amely megfelel az adottságaiknak – mondta a politikus.

Az 500 négyzetméter alapterületű üzemben – amely 123 megváltozott munkaképességű embernek ad munkát – az olasz Nordica termékeit fogják előállítani; jelenleg már a nemzetközi minősítésű sícipők próbagyártása folyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik