Belföld

Ungváry Krisztián: nem neonácinak adtam el az SA-egyenruhát

Felkereste Ungváry Krisztiánt a Magyar Nemzet azzal kapcsolatban, hogy a történész – ahogy ezt a kormányközeli médiában megírták pár napja – tavaly szeptemberben SA egyenruhát árult az interneten, amit – ahogy most kiderült – már értékesített is.

A történész a Magyar Nemzetnek leszögezte, hogy a nyilvánosan elérhető életrajzában feltüntette: kitüntetéseket, rendjeleket és egyenruhákat gyűjt. A történész az adásvétellel kapcsolatban hangsúlyozta: ő maga gyűjtőként egy másik gyűjtőnek adta el az uniformist, nem egy náciszimpatizánsnak.

Nyilvánvalóan nem adtam volna el egy olyan személynek, akiről azt feltételezem, hogy ebben az egyenruhában egy becsület napi megemlékezést kívánna végrehajtani

– emelte ki a történész. Az SA-uniformis eladásával kapcsolatban leszögezte:

Akinek eladtam, az tudtommal nem neonáci és van annyi magához való esze, hogy nem rohangál ilyen ruhában sehol, mert a nyilvánosság előtt önkényuralmi jelképek hordása visszataszító, másrészt pedig bűncselekmény, kivéve, ha játékfilmforgatás van.

Ungváry a gyűjteményével kapcsolatban azt mondta a Magyar Nemzetnek: alapvetően nem a hitleri Németországhoz tartozó tárgyakat gyűjt, ezért is adott túl a kérdéses darabon. A történész kiemelte, hogy a gyűjteménye jelentős része monar­chiabeli és a Horthy-korszakból származó régiségekből áll, de van egyenruha- és kitüntetésgyűjteménye a szocializ­mus korszakából, valamint a birtokában volt egy Rákosi-iratgyűjtemény, amelyből könyvet is írt.

Ungváry nem akarta elmondani, hogy kitől vette az SA-egyenruhát, annyit elárult: az illető egy nagyon ismert és elismert, nemzetközileg nyilvántartott gyűjtő.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik