Belföld

Megszólalt Kaleta ügyvédje, elmondta, miért vállalt el egy pedofilügyet

„Nem a bűnt védem. Egy embert, aki bűnt követett el. Sokakat megkísért az ördög” – ezzel kezdte az RTL Klubon Mester Csaba annak megvilágítását, hogy miért vállalta el Kaleta Gábor volt perui nagykövet jogi védelmét. Mester egyébként védencével fellebbezett az elsőfokú, felfüggesztett börtönbüntetést kirovó ítélet ellen, míg az ügyészség elfogadta azt.

Fellebbezett Kaleta Gábor, folytatódik az ügye
Pedig a volt nagykövet korábban mindent beismert.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a volt perui nagykövet egy évet kapott két és fél évre felfüggesztve, valamint 540 ezer forintos pénzbüntetés fizetésére kötelezték azért, mert egy nemzetközi pedofilhálózat felderítésekor kiderült: 19 ezer pedofil tartalmú képet tárolt a szolgálati laptopján. Kaleta mindent beismert a bíróságon, ügyvédje azzal védekezett, hogy védence mélyen vallásos és óriási lelkiismeret-furdalás gyötri.

Mester Csaba így folytatta a Fókuszban:

az a helyzet, hogy itt nem abúzusról van szó. A gyermekpornográfia, bár bűncselekménynek van nyilvánítva, de ahogy a bíró is mondta, egy csoportos garázdasággal, vagy egy közokirat-hamisítással egysúlyú bűncselekmény.

Ezek után leszögezte:

Amikor valaki egy általa elkövetett cselekményt beismer, feltár, szörnyen megbán, terápiákat vesz igénybe annak érdekében, hogy abból a mentális állapotból, vagy akár betegségből, ami őt a cselekmény elkövetésére sarkalta, kigyógyuljon, akkor úgy gondolom, hogy az ember mindennel együtt méltó arra, hogy megfelelő, hatékony védelmet kapjon. És ha valaki engem tart alkalmasnak arra, hogy ezt a hatékony védelmet nyújtsam, akkor (…) az úgy gondolom, hogy a bíróság előtti méltányos védelmet megérdemli.

Különös, hogy Mester tagja annak a Fehér Liliom Egyesületnek, amely szexuális zaklatást elszenvedő gyermekek segítését, támogatását szervezi. Az egyesület vezetője úgy nyilatkozott: „A szerencsés megoldás az lenne, ha Mester Csaba távozna az egyesületből.”

Mester azt is mondta: a civil egyesületben betöltött tagság „nem ellentétes a hivatásom gyakorlásával.

Azokban az ügyekben, amikor gyerekeket abuzálnak, szexuálisan bántalmaznak, sértetti képviselőként járok el.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik