Belföld

Kezdő tanári fizetéssel és cafetériával csábítják az iskolaőröket egy tévedésből kitett plakáton

Egy rövid időre kikerült Facebook-ra a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság iskolaőri toborzóplakátja – írja a Magyar Hang. A plakát véletlenül kerülhet ki, a megyei rendőr-főkapitányság azt írta a lapnak, hogy

az iskolaőrök toborzása a vonatkozó jogszabály hatályba lépését követően kezdődik. A QR-kóddal jelzett oldal is akkor válik elérhetővé. A plakát tévedésből került ki idejekorán a közösségi portálra.

A plakát szerint az iskolaőröket bruttó 220 ezres havi munkabérrel és évente bruttó 200 ezer forintos cafetéria ígéretével csábítják. A bér pedig már az augusztusi képzés idejére is jár a felvetteknek. A Magyar Hang cikke szerint az iskolaőri munka feltétele a toborzóplakát szerint minimum középfokú végzettség – ez lehet középiskolai, szakiskolai vagy szakmunkás. Feltétel továbbá az egészségi, fizikai, pszichikai alkalmasság, az életkort pedig 65 évben maximalizálták. Előnyt jelent a rendvédelmi vagy rendészeti képzettség, akárcsak a nevelői-oktatói tapasztalat.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Magyar Hangnak azt mondta, hogy felháborítónak tartja, hogy miközben havi bruttó 220 ezer forintos bért ígérnek egy havi tanfolyam elvégzése után az iskolaőröknek, eközben a kezdő pedagógusok alapbére jelenleg bruttó 210 ezer forint.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hétfőn reggel a Kossuth rádiónak adott nyilatkozatában az iskolaőrök fizetésére nem tért ki. Azt mondta, hogy az iskolaőröket a rendőrség toborozza. Az MTI szemléje szerint arról is beszélt, hogy az iskolaőrök toborzása a törvény hatálybalépésétől kezdődik.

Már közel 500 iskola kérte iskolaőr kirendelését
Budapest mellett Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett a legtöbb igény.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik