Belföld

Új funkciót kapnak a személyi igazolványok

A Magyar Közlöny legújabb számában megjelent belügyminisztériumi rendelet módosítja az állandó személyazonosító igazolvány tároló elemén elhelyezett szolgáltatásazonosító felhasználásával ellenőrizhető jogosultságok köréről szóló korábbi jogszabályt, szúrta ki a napi.hu

A lap szerint új elemként kerül be, hogy a személyi igazolvány tároló elemén elhelyezett szolgáltatásazonosító pénzforgalmi szolgáltatáshoz szükséges ügyfél-hitelesítésre is használható majd.

A cikkben megjegyzik, hogy a módosítás lehet az egyik eleme annak a sorozatnak, amely a Magyar Bankszövetség tavaly novemberben kiadott javaslatcsomagjában is szerepelt már. Akkor Becsei András, a bankszövetség akkori elnöke, jelenlegi alelnöke sajtótájékoztatón arról beszélt,

fontos lenne az, hogy a digitalizált ügyintézési kapukat összekapcsolják, ne beszkennelt pecsétes papírokkal rohangáljanak az ügyfelek az egyik digitális ügyintézési helyről a másikra.

A mostani BM-rendeletet újabb jogszabály-módosítások követhetik, ha a kormány is elfogadja a bankok érvelését. Ezek egyebek mellett összekapcsolhatnak olyan állami rendszereket a banki rendszerekkel, mint az Ügyfélkapu, a NAV vagy a földhivatal adatbázisai, hogy az ügyfelek otthonról intézhessék el kényelmesen a hiteligénylést vagy más banki ügyeket.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik