Belföld

2018-ra visszadátumozott papírokkal osztották az ingyenkukákat

2018. március 9-ére dátumozott átadás-átvételi jegyzőkönyveket íratott alá Zsombón a helyi hulladékgazdálkodási cég. Így papíron úgy néz ki, mintha már két éve kiosztották volna az uniós pénzből vett kukákat.

A Négyforrás Nonprofit Kft. a múlt héten osztott ki több száz, uniós pénzből vásárolt kukát Zsombón. Az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény szerint a 60 és 120 literes hulladékgyűjtők beszerzését a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatából finanszírozták.

Az ingatlantulajdonosok azonban úgy vehették át a kukákat a zsombói önkormányzat udvarán, mintha már két évvel ezelőtt megtették volna. Az átvételi papíron 2018-as dátum szerepelt, azon csak akkor változtattak, ha valaki külön kérte. Akik kérdőre vonták a cég képviselőjét, azoknak forrásaink szerint azt mondták, hogy a bürokratikus uniós pályázat miatt van szükség a régebbi időpont feltüntetésére.

Egy helyi ügyekkel foglalkozó Facebook-oldal, a Zsombói Másik Oldal szerint azonban nem csak a dátumozással volt probléma. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv szövege több helyen említést tett a hulladéktároló edény mellett azonosító chipről is. Chip, amelynek elektronikus adatait a rendszerhez tartozó szállítóautók képesek leolvasni, azonban az oldal szerint egyetlen kiosztott kukában sem volt. Ezt az állítást számos frissen készült fotó bizonyította.

Zsombó egyike annak az 52 településnek, amely a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás tagjaként a 2013-ben KEOP-pályázat segítségével fejleszthette közösen a hulladékgazdálkodási rendszerét. Akkor közel 1,8 milliárd forintos támogatást költöttek el. 2015-ben Zsombó polgármestere, Gyuris Zsolt tartotta a projektzárót, amelyben a chipes rendszer kiépítéséről beszélt. Gyuris akkor azt magyarázta, hogy a kukák chipes rendszere a többi között azért jó, mert ki lehet szűrni, ha egyes ügyfelek a szerződött mennyiségen felül akarnak hulladékot elszállíttatni, és ezzel jelentős többletköltséget lehet megtakarítani.

Az öt éve lezárt KEOP-pályázathoz kapcsolódik egy 15 milliós vagyonkezelési pályázat, amelyet „a beszerzett edényzetek, gépek és járművek, a hulladékgazdálkodási rendszer üzemeltetéséhez szükséges chiprendszer vagyonkezelése, Bordány, Forráskút, Üllés és Zsombó” címen írtak ki 2017-ben, habár chippel felszerelt kukát a már említett Facebook-oldal szerzői a települések nagy részén egyet sem találtak.

A 24.hu megkereste a fals dátumot tartalmazó dokumentumot aláírató Négyforrás Kft. vezetőjét, Kapás Juditot, azt kérdeztük, miért volt szükség a 2018-as keltezésre, illetve, hogy miért nincs beépítve chip a kiosztott kukákba, ha a hivatkozott pályázat az elektronikus azonosításról szól. A cégvezető azt írta, hogy nem kompetensek kérdéseink teljes körű megválaszolásában, ezért továbbították levelünket a pályázat kedvezményezettjének.

Kiemelt kép: Facebook / Zsombói Másik Oldal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik