Belföld

Portfolio: elfogadták a tervet az Airbnb-lakások szabályozására

Megszületett a terv az Airbnb-s lakások szabályozására – értesült a Portfolio, a lap azt írja, a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot.

Korábban már a 24.hu is írta azt, hogy várhatóan évi 120 napra engedélyezik a rövid távú lakáskiadást. A gazdasági lap szerint

a javaslat értelmében éves szinten 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között pedig 30 napra korlátoznák a lakások kiadását turistáknak.

A kormány és a főváros is korlátozná a rövid távú lakáskiadást, átalakulhat a belvárosi ingatlanpiac
A kormány a szállodaipar megsegítése, a főváros az albérletárak elszabadulása miatt lépne. Hiába a közös cél, érdemi egyeztetés nem volt a felek között, hamarosan mégis lecsaphatnak az Airbnb-re.

A kormány előtt fekvő javaslat akkor lesz végleges, ha kihirdetik a közlönyben.

Budapesten 2015 őszén 5200 szállást kínált az Airbnb, ez a szám mostanra kis híján megduplázódott. A kiadó lakások piacát figyelő oldal szerint a fővárosban jelenleg 9725 kiadó Airbnb-s lakás van, a hasonló elven működő Vrbo felületén pedig 300 budapesti lakás közül lehet foglalni. A legtöbb, közel 3 ezer elérhető lakást a VII. kerületben találni, ott öt év alatt a háromszorosára nőtt a turistáknak kínált ingatlanok száma, majd a VI. és az V. kerület következik.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik