Belföld koronavírus

Legalább ötmilliárdot kapott a Wizz Air a kormánytól, hogy Kínából egészségügyi eszközöket szállítson Magyarországra

A Népszava közérdekű adatigénylés nyomán megtudta: tavasszal mintegy 4,713 milliárd forintot fizetett a kormány a Wizz Air-nek 65 olyan járat után, amely egészségügyi eszközöket és védőfelszerelést hozott Kínából Magyarországra.

A lap azt írja, ez nem a végösszeg, hiszen a légitársaság legalább száz alkalommal szállított egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Kína és Magyarország között. Azt nem közölte a Külügyminisztérium a Népszavával, hogy mennyit fizettek ki végül a Wizz Air-nek összesen, de a lap kalkulációja szerint

a járatok átlagos költségét alapul véve 7,2 milliárd forint is lehetett a végösszeg.

A lap kereste a Wizz Air-t is, ám a társaság azt közölte, hogy a szerződések értéke üzleti titoknak számít. Azt ugyanakkor a cég már korábban közölte, hogy a kormány kereste meg a céget a Magyarország és Kína közötti légi híd kialakításának lehetőségével.

A Külügyminisztérium arra a kérdésre nem válaszolt, hogy miért a személyszállító gépekkel rendelkező Wizz Air-t keresték meg, így azt sem tudni, miért nem teherszállításra specializálódott logisztikai cégeket bíztak meg a feladattal.

A Népszava egyébként április 23-án élt közérdekű adatigényléssel, a tárca pedig – a járványhelyzet idején 45 nappal kitolható válaszadási határidőt is kihasználva – július 3-án válaszolt a lapnak.

Kiemelt kép: Budapest, 2020. március 23. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára (b-j) segít a Wizz Air Sanghajból érkezett repülőgép szállítmányának kipakolásában a Liszt Ferenc-repülőtéren. A gép a koronavírus elleni védekezéshez használható védőruhából harmincezret, orvosi védőmaszkból nyolcvankétezret hozott.
MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik