Belföld

Benedek Tibor özvegye megkaphatja férje sportolói életjáradékát

Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottság szerdán azt a törvénymódosítást, amely az eddigieknél szélesebb körben biztosítana életjáradékot az olimpiai érmes özvegyének. A változtatásról várhatóan pénteken szavaz a parlament.

Hende Csaba, a testület fideszes elnöke elmondta: a kivételes eljárásban tárgyalt javaslat célja a méltó gondoskodás a tragikusan elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor hátramaradt gyermekeiről.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a javaslat egyik beterjesztője, közölte: a módosítás az olimpiai életjáradékra jogosult sportoló özvegyének nyújt segítséget az által, hogy biztosítja a közös kiskorú gyermekek neveléséhez szükséges anyagi biztonságot. A módosítás tízről öt évre csökkenti a jogosultsághoz kellő együttélés időtartamát. Eddig az özvegynek a járadék 50 százaléka járt, mostantól azonban a gyermekek nagykorúvá válásáig annak 100 százaléka.

Benedek Tibor nyolc év együttélés után 2010-ben kötött házasságot Epres Panni modellel, akivel két közös gyermeket neveltek.

Az olimpiai bajnokok az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő összeget kapnak járadékként, a többszörös bajnokok pedig minden helyezésük után jogosultak a teljes összegre.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik