Belföld

Meghalt Eger első szabadon választott polgármestere

Életének 79. évében elhunyt dr. Ringelhann György, Eger első szabadon választott polgármestere – írja az Eger.hu.

A tájékoztatás szerint Ringelhann György 1941-ben született, tősgyökeres egri családban. Gyermekorvosként a Markhot Ferenc Kórház Gyermekosztályán, valamint Afrikában és Nigériában is dolgozott.

Két cikluson keresztül, 1990-től 1998-ig volt Eger polgármestere, a rendszerváltás után az első szabadon választott vezető. Az Eger.hu szerint

az általa vezetett testület alkotta meg Egerben a demokratikus önkormányzatiságot és magát az önkormányzatot mint intézményt. Körültekintő munkájának, s együttműködési készségének nagy szerepe volt abban, hogy Egerben kezdték el és vezényelték le elsőként a korábban elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását.

Életében kiemelt helyet foglalt el a sport, vízilabdázóként 12 évig játszott az egri élvonalbeli csapatban. Számos kitüntetésben is részesült: megkapta 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, a Heves Megyei Önkormányzat által alapított Dr. Jakab István emlékgyűrűt, 1998-ban az Eger város díszpolgárává választották, 2013-ban Pro Agria életműdíjban részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik