Belföld

Fideszesek szerint „a kommunizmus legsötétebb éveit idézi”, hogy jutalmazzák a feljelentőket Hódmezővásárhelyen

Elfogadta csütörtöki ülésén Hódmezővásárhely közgyűlése azt a rendeletet, amely szerint legfeljebb százezer forintos díjat lehet adni annak, aki korrupcióról, törvényszegésről, bűncselekményről bizonyítékot tud szolgáltatni. A helyi Fidesz szerint a törvény az ’50-es évek világát, a kommunizmus legsötétebb éveit idézi.

Az előterjesztés szerint bárki, aki bizonyítékot szolgáltat bizonyos büntetendő cselekményekkel, magatartásokkal kapcsolatban, az önkormányzat érdekeit sértő bűncselekményről, a városban elkövetett szabálysértésről, díjban részesül, amennyiben „az általa szolgáltatott bizonyíték alapján eljárás kerül lefolytatásra, majd jogerős bírósági ítélet, vagy hatósági döntés az elkövetőt elmarasztalja”.

A díj összege legfeljebb százezer forint lehet, pontos összegét a polgármester határozza meg a cselekmény tárgyi súlya és az információ fontossága függvényében.

Márki-Zay Péter polgármester az előterjesztés vitájában elmondta, nemcsak a korrupció, hanem például a hétvégente a mártélyi üdülőterületen tapasztalható vandalizmus, vagy az illegális szemétlerakás és a mérgező hulladékégetés ellen is szeretnének így fellépni.

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) „felháborítónak, szégyenletesnek, az ötvenes, hatvanas évek besúgóit, spiclijeit, kellemetlen és tragikus éveit idézőnek” nevezte az előterjesztést, amivel szerinte a város évtizedeket lépne vissza, és negatívan hatna az ott élőkre. Hozzátette, az önkormányzatnak most is vannak eszközei, ezért fejlesztették éveken át a térfigyelő kamerarendszert.

Erre a városvezető úgy reagált, a Fidesz a házmesterpárt, fideszes polgármesterek tesznek feljelentést saját polgáraik ellen kommentek miatt, és hiába ígérte, a Fidesz nem számoltatta el a tíz évvel ezelőtti visszaéléseket sem.

A rendeletet kilenc igen, négy nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik