Belföld

Életmentő műtétet hajtottak végre a nyíregyházi állatkert gorilláján

Életmentő beavatkozást hajtottak végre a Nyíregyházi Állatpark ezüsthátú gorilla hímjén – közölte az állatkert Facebook-oldalán. Mint írták: három hete a 24 éves hím gorillánál nehezített rágást és nyelést tapasztaltak a park gondozói, ezért miután két napig nem javult az állapota, az állatorvosok úgy döntöttek, elaltatják és megvizsgálják, hogy mi akadályozza az állat nyelését.

Az altatás után elvégzett ultrahangvizsgálat során nem mutattak ki elváltozást, viszont a szakemberek megtalálták a probléma okát:

egy hatalmas méretű tályogot az állat nyelvgyökében, ami már oly nagyra növekedett, hogy nem csak a táplálkozást, de a légzést is nagy fokban veszélyeztette.

Az orvosok eltávolították a tályog tartalmát, így a probléma akut megoldást kapott.

Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

Az állatkert posztja szerint a beavatkozás kockázata igen nagy volt, hiszen a főemlősök altatása sosem egyszerű, de az igazi problémát később tapasztalták a gondozók.

Djumbah ugyanis kiválogatta a neki nem tetsző antibiotikumokat, ezért hosszú kísérletezés után mindig más-más nagyon erős ízű és szagú koktélokban oldották fel a gyógyszert, hogy az állat szervezetébe bejusson a megfelelő mennyiségű hatóanyag.

Az operáció sikeres volt és az antibiotikum-kúra is véget ért.

Kiemelt kép: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik