Belföld koronavírus

A várólisták hossza is politikai nézőpont kérdése

Az biztos, hogy a koronavírus azokat átírta. Az egészségügyi államtitkár szerint rövidültek. A DK szerint hosszabbak lettek.

Az egészségügyi államtitkár szerint a műtéti várólisták hossza nem nőtt, hanem csökkent a koronavírus-járvány ideje alatt. Horváth Ildikó az InfoRádióban azt mondta: a május 4-én elindított négy lépcsős egészségügyi újraindulás negyedik fokát is elérte az ellátórendszer június 15-én, már nincs korlátozás.

Jelenleg is zajlik az el nem végzett tervezett, ám halasztható műtétek pontos számának felmérése. Becsléseink vannak. De azt tudjuk, hogy a várólistás műtétek száma kismértékben csökkent.

Horváth Ildikó közölte: az ellátórendszer készül arra, hogy az operációkat és az olyan kivizsgálásokat, amelyek nagyobb műtéthez kellenek, minél hamarabb elvégezzék. Amennyiben kell, átmeneti várólistákat nyitnak. Erre azok a beavatkozások kerülnének fel, amelyek a korábbi várólistákon nem szerepeltek.
Emellett úgynevezett ideiglenes várólisták is nyílnak a következő hetekben. Ezekre kerülnek azok a műtétek, amelyeket az elmúlt két hónapban elhalasztottak, de újból szükségessé váltak. Így látható lesz, hova kell extra erőfeszítés, finanszírozás azért, hogy a 2012 óta nyitott várólistákhoz hasonlóan ezek is rövidüljenek.

Az állímtitkár cáfolta a Demokratikus Koalíció kijelentését, hogy brutális lenne a tolongás a kórházi várólistákon. Azt mondta, míg március elején 24 200, június közepén 23 ezer ember várakozott. Voltak beavatkozások, amelyeket nem végeztek el a betegek, az egészségügyi dolgozók biztonsága érdekében a veszélyhelyzetben, de beteg is mondott le műtetet, amit maga érzett halaszthatónak.

Az egészségügy újraindulásával ezeket a műtéteket jó tempóban igyekszik ledolgozni a rendszer.

A kórházaknak a járványügyi készültség jegyében ágyaik egy részét továbbra is a koronavírus-fertőzöttek ellátására kell fenntartaniuk.

A cél az, hogy ha találnának fertőzésgócot, amire most Európában több példa is van, arra azonnal, megfelelő kapacitással tudjanak reagálni. Rugalmas ágyhasználatot kértek. A kórházak a Covid-betegeknek fenntartott ágyra is fektethetnek más beteget, ha ez indokolt.

Azt kérték, hogy fogadjanak minél több járóbeteget, hogy

akiknél elhalasztottak egy-egy vizsgálatot, minél hamarabb pótoltathassák azt.

Horváth Ildikó hangsúlyozta, a betegektől továbbra is azt várják, hogy előzetes telefonos egyeztetés után, időpontra menjenek, így csökkenthető minimálisra várakozás közben a fertőzésveszély. Már csak a Covid-osztályokon van érvényben a látogatási tilalom.

Az államtitkár azt mondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma továbbra sem tud olyan betegről, aki tartós egészségkárosodást szenvedett, vagy meghalt az elmúlt három hónapban olyan okból, ami összefüggésbe hozható a járvány miatti átszervezésekkel az egészségügyben.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik