Belföld

Riasztás a szélvihar, az extrém UV-B miatt

A szél az ország nagy részén erős lesz, de öt megyére figyelmeztetést is kiadtak.

Kedden a Dunántúl nagy részén derült, gyengén felhős, napos idő várható csapadék nélkül. Keletebbre lassan vékonyodik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de néhol még lehet zápor. Az északnyugati, északi szél az ország nagy részén erős, helyenként viharos lesz. A hőmérséklet napközben 22-27, késő este 15-20 fok között alakul – írja a Kiderül.hu.

Kedden a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as (extrém) UV-B sugárzás várható. 

Extrém UV-sugárzásra figyelmeztetnek kedden
Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat öt megyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést, illetve riasztást a viharos szél miatt. Azt írták, a szél a Bakonyban, a Balaton környékén, a Zemplénben és az Észak-Alföldön fokozódhat viharossá (60-75 km/óra). Jelentős mérséklődés estétől várható. Zivatar nem valószínű.

Szerdán ismét erősödik a gomolyfelhő-képződés. Délnyugaton, délen várható naposabb idő, az északi megyékben, a Tiszántúlon elszórtan lehet zápor, az Észak-Dunántúlon zivatar. A szél megélénkül, a Balaton és a Bakony körül meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között alakul.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik