Belföld

Blikk: Volt kollégája szerint nem volt százas a pátyi boncmester

A Blikk értesülései szerint sokáig az egyik fővárosi kórházban dolgozott az a pátyi férfi, akinek házában emberi testrészeket találtak a rendőrök, azután került át mostani munkahelyére. A lap úgy tudja, hogy legalább 30 éve dolgozik boncmesterként a gyanúsított, akiről a Blikknek egy volt kollégája azt mondta:

Mi egymás között mindig azt mondtuk, hogy nem százas. Nagyon különös dolgai voltak, a stílusa pedig bicskanyitogató. Rettentően pökhendien és lekezelően beszélt mindenkivel. De a szakmáját nagyon értette. Szégyent hozott ránk, és ezt soha nem bocsátjuk meg neki.

A lap szerint az a legvalószínűbb, hogy nem holttesteket, hanem amputált testrészeket vagy abortumokat lopott el a boncmester, amelyeket a szövettani vizsgálat után egy zsákba vagy lezárt koporsóba gyűjtenek össze, és adnak át a hullaszállítóknak. Azt viszont már senki nem ellenőrzi, hogy valóban annyi testrészt ad-e át a boncmester, mint kellett volna.

A napilap úgy értesült, hogy nagyon sok testrészről és szervről van szó, amelyeken feltehetően DNS-mintákkal fogják elvégezni az azonosítást. Ennek költsége 100 millió forint is lehet, amelyet a gyanúsítottnak kell állnia.

A Blikk megszólaltatta Vörös Andrást, a Szegedi Tudományegyetem Patológiai Intézetének munkatársát, aki elmondta, hogy a boncteremben történteket nagyon komoly előírások szabályozzák.

A patológus munkájáról, aki többek között szövettani mintát vesz a különböző testrészekből, részletes korboncolási jegyzőkönyv készül, amelyben a talált elváltozások dokumentálva vannak. Miután ő végzett, következik a boncmester, aki visszahelyezi a szerveket hiánytalanul a holttestbe, megtisztítja a testet és előkészíti azt a temetésre vagy hamvasztásra. Ő felel a holttestek temetkezési vállalatok számára történő kiadásáért is.

Egy igazságügyi orvosszakértő azt mondta a lapnak, hogy az egész szakma döbbenten áll a történtek előtt, és ő azt tudja elképzelni, hogy a boncmester preparátumokat készített a testrészekből, hogy azokon az orvostanhallgatók tudjanak gyakorolni.

Blikk: Tolvajok buktatták le a pátyi boncmestert
A napilap szerint a férfi hordókban tárolta a munkahelyéről hazahordott testrészeket.

Magyar Nemzet: R. Dénesre igazságügyi elmeorvosi vizsgálat vár

A Magyar Nemzet vasárnap azt írta, hogy R. Dénes nem boncmester volt korábban, csak boncsegéd, aki évek óta halottszállítóként dolgozik. A napilap szerint tehát a férfi, akire igazságügyi elmeorvosi vizsgálat vár, a halottszállítás során nem temetésre vagy hamvasztásra vitte a maradványokat, hanem haza.

A Magyar Nemzet hozzátette, hogy egyelőre nem tudni, miért hordta haza a férfi a testrészeket, de a legvalószínűbb, hogy a férfi kereskedett vagy kereskedni akart azokkal. Nem kizárt, hogy eleve olyan testekről van szó, amelyeket tudományos célokra ajánlottak fel. További lehetőség, hogy olyan holttestek részeit vitte el, amelyekért nem jelentkezett senki, de az sem elképzelhetetlen, hogy többen is összejátszottak az ügyben, hogy a holttestnyilvántartásban ne látszódjon a hiány – írta a Budapestkörnyéke.hu hírportál.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik