Belföld koronavírus

Koronavírus: nem követett el mulasztást a szegedi rektor

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete szerint nem követett el etikai vétséget Rovó Lászlószámolt be pénteken a Szegedma. A Szegedi Tudományegyetem rektora március közepén Ausztriában volt síelni, de miután hazajött, nem vonult önkéntes házi karanténba, hanem bement dolgozni és műtött is. Mint később kiderült, Rovó elkapta a koronavírust.

A rektor később közleményben elismerte, hogy valóban fertőzött lett, de azt írta, hogy nem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetébe, és kizártnak tartja, hogy valamelyik páciensének továbbadta volna a fertőzést. Amint arról beszámoltunk, a közlemény eredeti szövegében benne volt, hogy hol síelt, ám a szöveg hamar megváltozott. A megemlített osztrák települést, Söldent a koronavírus-fertőzés miatt végül teljesen lezárták, de már előtte felszólítottak minden ott megfordulót, hogy vonuljon karanténba.

A Szegedma által ismeretlen módon megszerzett végzés szerint az Etikai Bizottság arra jutott:

valószínűsíthető, hogy a panaszlott a vírusfertőzést nem az utazása során, hanem azt követően kapta meg. E feltételezést a fentieken túl az is megerősíti, hogy a panaszlott utastársai közül senki nem fertőződött meg a betegséggel, továbbá a rendkívül kiterjedt, közel 160 személyt érintő kontaktkutatás során sem talált az egészségügyi hatóság fertőzött személyt.

Azt is megállapították, hogy Rovó „úgy járt el, ahogyan az adott esetben észszerűen elvárható volt, az egészségügyi és egyéb hatósági előírásokat maradéktalanul betartotta”.

A rektor péntek este interjút adott a Hír TV-nek, ahol elmondta, hogy nem csak személyét, hanem a Szegedi Tudományegyetem vezetőségét is támadták, ami pedig nagyon komoly etikai problémát vetít vissza a másik oldalra is.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik