Belföld

Online fognak új elnököt választani a tudományos akadémiának

A Magyar Tudományos Akadémi tisztújító közgyűlését a május 5-én tartották volna meg, azonban a koronavírus-járvány miatt ez elmaradt.

Most már azonban megszűnt a veszélyhelyzet. Igen ám, de az 500 fő feletti rendezvényeket továbbra sem lehet megtartani. Az MTA-közgyűlés ezeh határ felett lenne. Mivel az akadémiai közgyűlésnek mintegy 560 szavazati joggal rendelkező résztvevője van, az MTA vezetősége online közgyűlés összehívására készül – írja a Qubit.

Július 1-jén és 6-án lesz a közgyűlés, a tisztújítás a második napon lesz. Azonban online gyűlés esetén nem könnyű az elnökjelöltek koncepcióit ütköztető vitát lebonyolítani, meg hát nehézkes is kérdéseket feltenni az elnökjelölteknek.

A jelöltek programjaikat június 18-án online közvetítés keretében mutatják majd be, és a kérdésekre is akkor válaszolnak majd – azokra, amelyeket a jelölőbizottság állított össze. Ezt válaszolta az MTA a Qubit-nek.  Azonban kérdés, hogy ha a szavazati joggal rendelkezőknek akár csak a tizedében kérdések merülnek fel, hogy fér majd bele kétszer 24 órába 50-60 ilyen jellegű telefonhívás lebonyolítása. Valamint, hogy ilyen körülmények között a jelöltek hogyan tudnak majd egymás válaszaira érdemben reagálni – írja a portál.

Három elnökjelölt volt. „Míg a kormányt kritizáló tudósoktól szabadulni vágyó Freund Tamás neurobiológus a kormánnyal való együttműködést, a korábban az MTA főtitkár-helyettesi posztján már bizonyító Pléh Csaba kognitív tudós az MTA új alapokra helyezett önazonosságának megtalálását, Szathmáry Eörs evolúcióbiológus pedig a nemzetköziség és a (sajtó)nyilvánosság fontosságát hangsúlyozta elsősorban.” Szathmáry azóta visszalépett az elnökjelöltségtől.

A Qubit akadémiaközeli forrásoktól úgy tudja, hogy a tervezett elektronikus közgyűlés ezen felül is felvet olyan kérdéseket, amelyekre nincs vagy nem elég megnyugtató a válasz.

A legsúlyosabb talán a következő:

kifogásolja a virtuális közgyűlés intézményét az MTA köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum, a Stádium 28 kör, melynek állásfoglalása szerint „a távjelenléten alapuló közgyűlés a tisztújítás lebonyolítására nem alkalmas”. Az akadémikusokból és MTA-doktorokból álló fórum szerint egy ilyen formában lebonyolított elnökválasztás utóbb támadhatóvá teszi a közgyűlés határozatait, így a leendő elnök személyét is. Mint írják, több jelölt esetén egy közgyűlésen normális esetben sorsdöntő viták alakulnak ki, amire az elektronikus keretek nem adnak lehetőséget – írja a portál.

Kiemelt kép: Budapest, 2019. június 2. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézményrendszerének tervezett átalakítása ellen szervezett demonstráció résztvevõi az MTA székháza elõtt a Széchenyi István téren 2019. június 2-án. A tüntetést az Oktatói Hálózat és az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezte. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik