Belföld koronavírus

Megugrott a vásárlási kedv, életre kapott a használtautó-piac

Májusban mintegy 60 ezer használt autó cserélt gazdát a hazai használtautó-piacon, ami csupán 14 százalékkal marad el a 2019 májusában tapasztalt 69 400-as szinttől – írja közleményében a JóAutók.hu.

“A kijárási korlátozás megszüntetésének és az egyéb járványügyi intézkedések enyhítésének hatására látványosan megugrott a forgalom a hazai használtautó-piacon” – mondta el Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Hozzátette: “Májusban 45 százalékkal több személygépkocsi-átírást regisztráltak, mint áprilisban, részben a korábban elhalasztott adásvételek pótlásának hatására. A piaci mélypont áprilisban volt, az ekkor regisztrált 41 200 tulajdonos-változás 38 százalékkal maradt alatta az egy évvel korábbi szintnek.”

A JóAutók.hu május utolsó harmadában végzett felmérésének adatai már egyértelműen utaltak a piaci visszarendeződésre.

Addigra az autókereskedések 99 százaléka már teljes munkaidőben üzemelt, a felmérésben részt vevő potenciális vásárlóknak pedig a háromnegyede ekkor már nem, vagy csak alacsony kockázatot látott abban, hogy meglátogasson egy autókereskedést.

A JóAutók.hu várakozása szerint – amennyiben a koronavírus második hulláma nem szól közbe – az éves szintű lemaradást a piac akár 5 százalék alá is ledolgozhatja, ehhez mintegy 770 ezer tulajdonosváltás szükséges éves szinten.

Kiemelt kép: Jászai Csaba /MTVA 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik