Belföld

Gulyás Gergely: az ellenzék nélkül is létrejött a nemzeti egység

Cikkünket frissítjük. 

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely először az újra jelenlévő újságíróknak kedveskedett:

sose gondoltam, hogy Önök közül is mindenki hiányozni fog az elmúlt hetekben

–       mondta a miniszter.

Később leszögezte: 98 nap után megszűnt a veszélyhelyzet, járványügyi készültség van érvényben, utóbbit hat hónapra hirdették ki.

Gulyás azt is mondta a koronavírus elleni védekezéséről: Magyarországon a védekezés sikeres volt, sikeresebb, mint Nyugat-Európa számos országában. „Hamarabb hoztunk korlátozó intézkedéseket.”

Ugyanakkor új fejlemény, hogy az ellenzék nélkül is létrejöhet nemzeti egység.

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a kormányt az ellenzék nemtelen támadással, kamuvideóval, és külföldön gyakorolt kritikával illette.

Reméljük nem tér vissza a vírus, de a második hullám reális. A második hullám szeptemberben, októberben lehetséges. A következő hetekben csökkenni fog a fertőzöttség a nyár miatt.

Gulyás szerint a járványügyi készültségben csak az indokolt védelmi intézkedéseket kell továbbra is fenntartani, mint például a maszkhasználat, tette hozzá a miniszter. Ezentúl azt is elmondta: augusztus 15-ig vonatkozik az 500 fős korlátozás a zenés rendezvényekre. “Ezt a szabályt újra és újra felül fogjuk vizsgálni.”

Ahol nem szabályoztuk a maszkviselés szabályait, ott nem kell maszkot hordani, így például egy színházban sem

-mondta el Gulyás egy mozikat és színházakat érintő kérdésre. 

A határok átjárását pedig a leghamarabb lehetővé kell tenni az uniós állampolgárok számára.

Megszűnik az idősek vásárlási idősávja
Szerda éjjel hivatalosan is megszüntette a kormány a veszélyhelyzetet.

A gazdasági ügyekről ezt mondta: a kormány az idei költségvetésben 3 százalékos recesszióval számol (a korábbi 4 százalékos növekedéssel ellentétben). A koronavírus miatt védekezés 2000 milliárdot von el a központi költségvetéstől. “A kormány 1,2 millió munkavállaló munkahelyének a megőrzésével járult hozzá a különböző kedvezményekkel.” Hozzátette: mivel a költségvetés tervezésekor nem erre számítottak, ez nagy mértékben csökkenti a költségvetés mozgásterét.

A budapesti Fidesz Karácsony-Szálasi-esetéről azt mondta:

Jogos a Karácsonytól való bocsánatkérés, de a kettős mérce alkalmazása is elkerülendő

– ezzel utalt arra, hogy szerinte az Orbán-kormányt náci időkhöz gyakran hasonlítják, akkor pedig nem tiltakozik senki az ellenzékből.

Karácsonyra cserélte Szálasit a Fidesz egy fényképen
A fővárosi Fidesz posztolta a képet az oldalára.

Azt is mondta Gulyás, hogy jó lenne ha a Főváros hozzálátna a Lánchíd felújításához. “Ha Tarlós István lenne a polgármester, már folyna a Lánchíd felújítása, és egy év múlva befejeződne.”

Gulyás azt is elmondta, hogyha nem lesz biztonságos, akkor nem tartják meg a tűzijátékot augusztus 20-án.

Most azt érzem, hogy a Főváros jobban keresi a kormánnyal a konfliktust. A Főváros az általunk ismert adatok szerint jobb anyagi helyzetben van, mint az ország nagy része.

Több folyamatban lévő vizsgálat van a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban, a magyar bíróság mondja ki a végső szót. A pillanatnyi hatósági vizsgálatok a fővárost találták felelősnek.

Azzal kapcsolatban is megszólalt Gulyás, hogy az elmúlt 24 órában a magyar sport két ikonikus alakja távozott az élők sorából, Kárpáti György és Benedek Tibor személyében. “Ez óriási veszteség.”

Különösen fájdalmas az, hogy Benedek Tibor 47 éves volt

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta:

  • Dobrev Klára arcátlanságban próbál versenyezni a saját férjével – ezt Gulyás a DK politikusának múlt heti Facebook-posztjáról mondta, amelyben Dobrev számon kérte a kormánytól, hogy miért nem szervez politikai megemlékezést Nagy Imre kivégzésének évfordulójára. Dobrev családi múltját idézte fel Gulyás, jelezve: Dobrev felmenőjének szerepe volt Nagy Imre halálában.
  • Jakab Ferenc vezetésével a pécsi egyetemen is folynak gyógyszertesztek és fejlesztések a koronavírus ellen.
  • A kórházparancsnoki rendszer következtében minden korábbinál pontosabb képünk az egészségügyi rendszerről, készletekről. “Nem ágyból van sok, csak rosszul vannak elosztva.” A miniszter az esetleges reformról azt mondta: az egészségügyről nyáron beszélni kell. Későbbi kérdésre elismerte: az, hogy most pontosabb adataik vannak az egészségügyi rendszerről, mint korábban, az az EMMI kritikája is.
  • Gulyás leszögezte: Müller Cecília állami kitüntetésével maximálisan egyetértene.

Kiemelt kép: A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik