Belföld

A vasalódeszkás tornatanárt megalázó tankerületi vezető szokatlan hirtelenséggel záratna be egy kisiskolát

Balázs József – információink szerint – úgy rendelte el a Hódmezővásárhelyi Tankerülethez tartozó, Mártély községben található Varga Tamás Általános Iskola Mártélyi Tagintézmény bezárását, hogy a döntést megelőzően nem tárgyalt sem a szülőkkel, sem az intézmény pedagógusaival, sem a helyi önkormányzattal.

A mártélyi önkormányzat március végén kapott egy levelet Balázs Józseftől arról, hogy az iskola megszüntetését tervezik. A felvetésre az önkormányzat statisztikákkal alátámasztva jelezte, hogy nem értenek egyet az intézmény megszüntetésével, ám erre a levélre már csak azt a reakciót kapták, hogy forduljanak a minisztériumhoz az ügyben.

Az iskola tényleges bezárásról szóló első írásos tájékoztatás az önkormányzathoz június 15-én érkezett. A lapunk birtokába jutott, a szakmai igazgatóhelyettes által jegyzett dokumentumban az szerepel, hogy „Balázs József tankerületi igazgató úr korábbi szóbeli értesítését megerősítve, az oktatásért felelős miniszter úr nevében eljárva meghozták a döntést, melynek értelmében támogatják az átszervezést”.

A mártélyi önkormányzatnak címzett levélben az intézkedést azzal indokolják, hogy a Varga Tamás Általános Iskola Mártélyi Tagintézményének megszüntetése kapacitás-kihasználatlanság és az oktatás minősége miatt következik be.

Az iskolába járó gyerekek szülei – akik információink szerint eddig semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak a tankerülettől – nem értenek egyet a döntéssel, főleg annak fényében, hogy az iskolától korábban szóbeli ígéretet kaptak arra, hogy a következő négy évben biztosan megmarad az iskola alsó tagozata – merthogy a felső tagozat már 2015-ben megszűnt.

Bár a bezárásról szóló értesítésben nem szerepel, Dr. Putz Anita, Mártély polgármestere a 24.hu-nak azt mondta, információik szerint a tankerület azt szeretné, hogy az alsó tagozatos diákok már az idén szeptembertől egy hódmezővásárhelyi iskolában tanuljanak majd.

A település vezetője felháborítónak tartja, hogy ilyen hirtelenséggel, a szülők megkérdezése nélkül záratnák be a helyi iskolát, annak ellenére, hogy az önkormányzat is jelezte korábban, hogy az intézmény számíthat a támogatásukra, az egyházmegye pedig egy szándéknyilatkozatot is kiadott az iskola későbbi átvételéről.

A településen jelenleg aláírást gyűjtenek azért, hogy ne zárjon be az alsó tagozat: azok a szülők, akiknek a gyermeke a mártélyi iskola diákja, már mind aláírták a kezdeményezést, illetve már a kisgyerekeket nevelő szülők is jelezték, hogy nagyon szeretnék, ha nem kellene máshová járatniuk majd gyermekeiket.

Egyértelmű az igény arra, hogy maradjon az iskola

– fogalmazott a polgármester.

A mártélyi gyerekek szülei így levelet írtak az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ebben is jelezve, hogy korábban semmilyen tájékoztatást nem kaptak az ügyben. A községben teljes kétségbeesés uralkodik, hiszen nem elég, hogy az elmúlt három hónapban a járványhelyzet teljesen felforgatta az iskola mindennapjait, a gyerekek most az sem tudják, szeptembertől hol folytathatják tanulmányaikat.

Mi szülők is, az elmúlt években nagyon sokat kaptunk ettől az iskolától, melynek különleges mivoltát éppen az alacsony létszám jelenti. A kis létszámból adódóan gyermekeink különleges, egyénre szabott bánásmódban részesülhetnek. Az iskola és az óvoda fontos része a falu kulturális életének is. Félő, ha az iskola megszűnik, veszélybe kerülhet az óvoda is, a fiatalok elköltöznek a faluból, településünk „elöregszik”

– fogalmaztak a mártélyi iskolások szülei.

A levélben ezen kívül jelezték, hogy Dr. Putz Anita polgármester biztosította őket arról, hogy az önkormányzat támogatására a jövőben is számíthat az iskola, illetve a helyi egyházmegye püspöke is jelezte, hogy az egyházmegye kész átvenni az intézmény fenntartását a 2021/22-es tanévtől.

A szülők a levélben kitértek arra is, hogy a faluban jelenleg 142 általános iskolás korban lévő gyermek él, akik nagy része szívesen tanulna a helyi iskolában, ha az intézmény jövője biztosított lenne. Közülük most összesen 22 alsó tagozatos gyermek kezdené meg a következő tanévet a helyi iskolában.

A levél szerzői továbbá jelezték, hogy a köznevelési törvény 89. paragrafusának 1. pontja kimondja: „Ha a településen, ahol legalább 8 óvodáskorú vagy 8 alsó tagozatos korú gyermek rendelkezik lakóhellyel és a demográfiai adatok alapján feltételezhető, hogy ez a létszám legalább 3 évig fennmarad, továbbá a szülők ezt igénylik, alsó tagozat esetében a települési önkormányzat kezdeményezésére az illetékes tankerületi központ a hivatal tájékoztatása mellett gondoskodik a feladat helyben történő ellátásáról”.

A levél végén a mártélyi szülők hangsúlyozták:

Bízunk benne, hogy Ön, és a felelős vezetők, akik fontosnak tekintik az egyszerű embereket és az értékeket, amit a vidék képvisel, most sem feledkeznek meg rólunk.

Az iskolabezárásról döntő Balázs József tankerületi vezető június 15-i hatállyal mondott le posztjáról, miután az elmúlt hónapok során több döntése is országos botránnyá fajult. A lemondott tankerületi vezető neve először májusban került elő a szentesi gimnázium felvételi feltételeinek utólagos módosítása kapcsán. A tankerületi igazgató április végén arról tájékoztatott három ellenőrzése alatt álló iskolát, hogy hiába vették már fel a gyerekeket, szeptemberben a tervezettnél kevesebb vagy kisebb létszámú osztállyal kezdhetik csak meg a tanítást. A Klebelsberg Központ visszavonta az utólagos módosítást, de például a makói gimnáziumában kilencen mégis máshol folytatták tanulmányaikat az eredetileg felvett diákok közül.

Ezt követően nemrég a „vasalódeszkás tornatanárral” kapcsolatos megalázó eljárása kapcsán került újra támadások kereszttüzébe. Balázs József intézkedését még az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elítélte, mint fogalmaztak: „a tárca egyértelmű túlkapásként értékeli a tankerületi igazgató eljárását”.

Vasalódeszkás tornatanár: Ha tudtam volna, hogy ez lesz, bele se megyek
Nem akart sem harcos, sem médiaszereplő lenni Vezsenyi László, aki alig várja, hogy véget érjen a körülötte kialakult felhajtás. Elégtételt nem érez, és egyelőre azt sem tudja, hogy visszamehet-e tanítani szeptembertől.    

Az ügyben az oktatási jogok biztosa azonnali vizsgálatot indított, mert Aáry-Tamás Lajos ombudsman úgy ítélte meg, a pedagógust emberi méltóságában sértette a makói tankerületi igazgató döntése. Akár az átszervezésről szóló döntése is a biztos elé kerülhet, miután az iskola ügyében panaszt tettek ellene – tudta meg a beadvány szerzőjétől a 24.hu.

A távozó tankerületi vezetővel egyébként a Hódpress.hu-nak sikerült beszélni, de Balázs József nem akart lemondása okáról beszélni, a jövőjét illetően pedig azt mondta, több lehetősége is van, ezek közül fog választani.

A mártélyi iskolabezárással kapcsolatos vizsgálat ügyében kerestük az oktatási jogok biztosát és a tankerületet is, de egyik helyről sem érkezett válasz cikkünk megjelenéséig.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó