Belföld

Jobbik: magyar közpénzt magyar sportolókra!

Steinmetz Ádám szigorítaná a tao-támogatások felhasználását.

Határozati javaslatot nyújtott be Steinmetz Ádám (Jobbik). Az egykori olimpia bajnok vízilabdás azt szeretné, ha a jövőben a  tao-támogatást – mint magyar közpénzt –, valóban magyar fiatalokra költenék.

A szigorításhoz fejleszteni kell a Nemzeti Sportinformációs Rendszert, hogy a látványsportágakban sportoló fiatalok állampolgárságára vonatkozó adatok – a TAO-támogatásokra
jogosultság megállapításához – rendelkezésre álljanak

Indoklása szerint a tao-támogatás eredeti célja is az volt, hogy a látványsportágakban (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, röplabda, vízilabda) az utánpótláskorú fiatalok képzését, versenyeztetését megkönnyítsék.

Az utóbbi időben azonban egyre több helyen tapasztalható, hogy a sportszervezetek a a magyar közpénzt nem magyar, illetve EU-s állampolgár sportolókra fordítjákEz pénzügyi, sportszakmai szempontból sem elfogadható.

Pénzügyileg azért nem, mert ezek magyar adóforintok, melynek felhasználása során mindig a társadalmi szempontokat kell szem előtt tartani.

Szerinte világos, a magyar társadalomnak semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy magyar adóforintokból pénzeljék nem uniós polgárok sportolását.

A vízilabda szakedző, jogász és sportmenedzser végzettségű politikus szerint sportszakmai szempontból is elfogadhatatlan ez. A támogatott külföldi sportolók a tehetséges magyar gyerekek elől veszik el a helyet, a bizonyítási lehetőséget. Olyanok kapnak magyar közpénzt, akik később nemzetközi szinten a magyar klubcsapatok, a magyar válogatott győzelmi esélyeit ronthatják.

Felcsút töretlenül szívja fel a közpénzt, de már Orbán másik kedvenc klubját is milliárdos összeggel gazdagítják a cégek
Kilenc év alatt 790 milliárd forint ment az államkassza helyett sportklubokhoz és szövetségekhez. A mostani támogatási időszak újdonsága, hogy a Felcsút mellett immáron a Fehérvár is milliárdos összeget gyűjtött egy év alatt.

Kiemelt kép: Steinmetz Ádám / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik