Belföld

Egyetlen rémhírterjesztési ügy jutott el a bíróságig

Bár a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a rendőrség komolyan vette a feladatát, és rémhírterjesztés miatt azokat is előállították, akik az ügyészség szerint nem is veszélyeztették a járvány elleni harcot, a legtöbb ügy el sem jut a vádemelésig – írja az Index.

A legismertebb eset az volt, amikor egy szerencsi férfit azért vittek el a rendőrök, mert a Facebookon a kormány intézkedéseit kritizálta. A férfi a gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szemben is panaszt tett, aminek az ügyészség helyt is adott, és megállapította, hogy a nyugdíjas nem követett el bűncselekményt.

„Azért nem felségsértésért vittek el, mert olyan még nincs”
A rémhírterjesztés miatt kihallgatott 64 éves szerencsi férfi szerint „szörnyű ez a megfélemlítés”.

Rémhírterjesztés miatt június 4-ig összesen 131 büntetőeljárást rendeltek el, a legtöbbet Budapesten és Pest megyében. A fővárosban 46, Pest megyében pedig összesen 17 büntetőeljárás indult emiatt. Közveszéllyel fenyegetés miatt ennél viszont jóval kevesebb, összesen 37 eljárást indítottak.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) adatai szerint a bíróságig még jóval kevesebb ügy jutott el. Közveszéllyel fenyegetés miatt tizenegy, rémhírterjesztés bűntette miatt pedig egy esetben történt vádemelés.

Ezek közül hatot zártak le. Az OBH adatai szerint egy esetben állapították meg a vádlott bűnösségét, öt esetet viszont az „egyéb” kategóriába soroltak.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik