Belföld

Dobrev Klára: Kilátástalannak látom a helyzetet

„Kilátástannak látom a helyzetet” – mondta Dobrev Klára a kormány 2021-es költségvetéséről vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint a kormány a gyengeség és gyávaság költségvetését nyújtotta be, melyben annak ellenére nem költenek eleget szinte semmire a munkahelyteremtéstől a nyugdíjakon át az egészségügyig, hogy az Európai Unió gyakorlatilag átvállalta a válságkezelés költségeit.

Hetek óta tudjuk, hogy az EU eddig egészen példátlan mértékben járul hozzá az európai országok válságkezeléséhez. Magyarország 8 milliárd euró, azaz közel 3 ezer milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap. Orbán Viktor ezzel szemben még odáig sem jutott el, hogy beismerje: nem ő és a kormánya, nem a diktátor barátai, nem Oroszország, és nem a Türk Tanács, hanem az Európai Unió fogja kihúzni Magyarországot a bajból.

Dobrev úgy látja, hogy az egészségügyet rendbe kellene tenni, az oktatás soha nem látott kihívásokkal küzd, a magyar gazdaság pedig szinte leállt, a 2021-es büdzsében ugyanakkor szinte nyoma sincs ezen problémák kezelésének, mert a kormányfő gyáva szembenézni ezekkel a problémákkal.

A DK szerint a miniszterelnök ahelyett, hogy barátokat, szövetségeseket szerezne, folyamatosan elszigeteli Magyarországot legnagyobb szövetségesétől, az Európai Uniótól. A párt politikusa azt mondta, hogy az uniótól kapott 3 ezer milliárd nem hitel, vagy kölcsön, hanem olyan támogatás, amit az egészségügyre, a szociális ágazatra, az oktatásra, a vállalkozások megsegítésére és munkahelyteremtésre kellene fordítani.

A Fidesz közleményben reagált Dobrev szavaira, a kormánypárt szerint Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc jobb, ha hallgat, ha válságkezelésről van szó.

Amikor ők kormányoztak, a csőd szélére sodorták az országot, a 2008-as világgazdasági válság a legyengített országot végleg padlóra küldte, és éppen Gyurcsányék fordultak ekkor az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz hitelért. Ennek meg is volt az ára, megszorítást megszorításra halmoztak. Kétszázezer ember munkahelye szűnt meg, adót emeltek és elvettek egyhavi fizetést, valamint egyhavi nyugdíjat is.

Kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik