Belföld

Mesterházy Attila újra MSZP-elnök lenne

A tisztújítást megelőzi az új alapszabály elfogadása, amely bevezetné a társelnöki rendszert.

Az MSZP szeptember 19-én tartja tisztújító kongresszusát, amelyen Mesterházy Attila is elindul az elnöki székért – értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a jelenlegi pártelnökkel, Tóth Bertalannal elégedetlen megyei vezetők többsége szerette volna ezt, az egykori pártelnök pedig engedett a felkérésnek.

Ez azt jelenti, hogy az eddig lefutottnak tartott tisztújítás még hozhat meglepetést, nem biztos, hogy a szocialisták a Tóth Bertalan-Kunhalmi Ágnes tandemmel vágnak neki a 2022-es országgyűlési választásnak. A Magyar Nemzet megkeresésére az MSZP elnöksége ugyanakkor azt közölte, hogy Mesterházynak a húsz megyei vezető közül csak két-három elkötelezett támogatója van, a többség a jelenlegi vezetés mögött áll.

A 2018-as választási vereséget követő tisztújító kongresszuson Tóth Bertalan 54 százalékot szerzett Mesterházy 46 százalékával szemben. Elsőként egyébként az Azonnali írt Mesterházy Attila esetleges pártelnöki indulásáról, jelezve, hogy a tisztújítást megelőzi az új alapszabály elfogadása, mely alapján bevezetnék a társelnöki rendszert.

A portál úgy tudja, erről vita volt, végül a társelnökök-jelölteknek nem lesz kötelező párban indulniuk. Az alapszabály-módosításról a szavazás június vége felé zárul. Ezt követi a tisztújítás, alulról felmenő rendszerben. A társelnöki rendszerben – Kunhalmi Ágnes helyett – sokan szívesen látnák Tüttő Katát, aki főpolgármester-helyettesi elfoglaltsága miatt nem vállalná jó szívvel a posztot, de esélyes lehetne, ha indulna.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik