Belföld

Keresik, mit támogat pontosan a kormány 600 milliárddal

Az biztos, hogy rengeteg pénzt kap Debrecen a kormánytól.

Papp László polgármester (Fidesz-KDNP) a Debrecen Televízió Közügy című műsorában arról beszélt, hogy a Debrecen 2030 program olyan életminőséget hoz majd a város lakóinak, amelyhez hasonló nem lesz a régióban. A Dehir.hu által szemlézett interjúban a fideszes politikus felidézte, amikor 5 éve a Modern Városok Programot aláírták, beszélgetett Orbán Viktorral a város jövőjéről, előtte akkor vált világossá, hogy lehetnek ambiciózusabb terveik is.

A polgármester hosszan sorolta az eredményeket, azt, hogy az Új Főnix Terv végrehajtása mennyire jól áll, de – mint mondta – az események felgyorsultak, a kormány támogatta, hogy eddig elért eredményeik és Debrecen országon belüli és nemzetközi pozíciói miatt nagyobb léptékű fejlesztésben gondolkodjanak.

A hangsúly a léptékváltáson van, ami arról szól, hogy Debrecen egy meghatározó közép-európai város legyen. (..) Fő cél megteremteni a város fejlesztésének belső egyensúlyát a gazdaság-közlekedés-jólét-lakhatás rendszerében.

Papp László hosszan ecsetelte is terveiket, beszélt például arról, hogy Debrecen lesz az első vidéki magyar város, amelyiknek két nagy színháza lesz, hiszen hamarosan lezárul a Csokonai Színház felújítását és a Latinovits Színház befejezését célzó közbeszerzési eljárás.

A kormány jóindulatán múlik

Ennek kapcsán ugyanakkor a szintén debreceni Cívishír azt írja, hogy a vártnál jóval többe kerülhet a Csokonai Színház felújítása. Eddig úgy volt, a teátrum abból a bruttó 6,35 milliárd forintból újul meg, amit Debrecen a Modern Városok Programban kapott az államtól, de most egy nettó 9,6 milliárd forintos ajánlatot fogadtak el.

A portál szerint a szerződés akkor lép hatályba, ha sikerül pénzt szerezni, amire két lehetőség van: újabb forrást kell kérni a kormánytól vagy kifizetni a város pénzéből. Reményt adhat a Csokonai felújítására a napokban bejelentett Debrecen 2030, mert abban is emlegettek színházi beruházásokat.

Keresik a Debrecen 2030 programot

A hiteles tájékoztatás jegyében közben a Debreciner immár jutalmat ajánlott annak a nyomravezetőnek, aki segít megtalálni  a Debrecen 2030 című programot. Várják jelentkezését, kérésére inkognitóját megőrzik.

A furcsa felhívás hátterében az áll, hogy a szerkesztőség nem találja sehol a hivatalos programot. Nincs a város hivatalos honlapján, a közgyűlési előterjesztések között. Nincs Debrecen város- és gazdaságfejlesztési programja a Debrecen 2030-ról szóló önkormányzati oldalon, sem az ennek szánt közösségi oldalon.

Márpedig lennie kell, hiszen a minap Palkovics László miniszter jelentette be, hogy – elsőként a nagyvárosok közül – Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját hagyta jóvá a kormány. Az állami hírügynökségnek azt is közölte: a Debrecen 2030 program összköltségvetése 600 milliárd forint. Másnap a  Magyar Közlönyben meg is jelent a kormányhatározat Debrecen 2030-ig szóló fejlesztési koncepciójának 2020-2023. évi támogatásáról. A kormánytól több mint 48 milliárd forint állami támogatás érkezik 2024 végéig.

Mivel a kormánypárti politikusok kész programról beszéltek, a kormány pedig már az első időszak finanszírozásáról is döntött, így a szerkesztőség szerint a Debrecen 2030 biztos létezik, fejezetekkel, fejlesztési célokkal, beruházásokkal, melléjük kalkulált összegekkel, csak továbbra sem lehet tudni, pontosan hol van, pontosan mi szerepel a város fejlődését tíz évre meghatázó programban.

Kósa Lajos: a magyar jövő Debrecenben épül
Mintegy 600 milliárd forintért. A kormány jóváhagyta a város tízéves fejlesztési tervét.

Kiemelt kép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Papp László polgármester a Debrecen 2030 program bejelentésén június 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik