Belföld

Csányi Sándort és Varga Juditot is egyetem élére nevezi ki a kormány

Hat felsőoktatási intézményben már zajlik a modellváltás folyamata, hozzájuk hamarosan csatlakozik egy hetedik, emellett integrációkkal megújul az agrár-felsőoktatás is – erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára beszélt csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bódis József elmondta: augusztus 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem vált modellt; hozzájuk csatlakozhat hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A létrejövő alapítványok élén kuratórium áll, ezek tagjait pedig az alapján kérték fel, hogy értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni. A képzésen, az oktatáson túl tudományos és innovációs elvárás is megfogalmazódik. Az innováció tekintetében a magyar felsőoktatás alulteljesít

– szögezte le Bódis József.

Íme a kuratóriumok vezetői:

  • Az Állatorvostudományi Egyetem – Marek József Alapítvány kuratóriumi elnöke Náray-Szabó Gábor akadémikus lett
  • A Miskolci Egyetem – Universitas Miskolcinensis Alapítványnál Varga Judit igazságügyi miniszter
  • A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítványban Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál igazgatója
  • A Neumann János Egyetemért Alapítványban Csizmadia Norbert, az MNB PADMA elnöke
  • A Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója
  • A Széchenyi István Egyetemért Alapítványban pedig Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatója lett. Utóbbi kuratóriumába bekerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Mint elhangzott, a modellváltó intézmények saját tulajdonba kapják azokat a vagyonelemeket, amelyekben működnek. A törvény elfogadásával az oktatók közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át. Bódis József kiemelte: míg a Corvinus Egyetem esetében újonnan felvett államilag finanszírozott hallgatók már nem lesznek, a most modellt váltó intézményekben megmarad az állami ösztöndíjas képzés.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az agrár-felsőoktatás integrációja keretében augusztus 1-jétől a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a Szent István Egyetem szervezetéből kiválik és az Óbudai Egyetem szervezetébe olvad be.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik