Belföld koronavírus

„A Jobbik 2022-re fölösleges lehet”

A Nézőpont Intézet ezzel a címmel publikálta közvélemény-kutatását.

A reprezentatív kutatás szerint a Fidesz támogatottsága az aktív szavazók között az év eleji (most 52%-os) magas szinten áll, amit azzal magyaráz  a kormányközeli intézet, hogy a választók 77 százaléka elégedett a kormány koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseivel.

A Nézőpont Intézet szerint az ellenzéki térfélen a Momentum és a DK küzd a vezető szerepért, az MSZP és LMP önállóan nem is tudna bekerülni a parlamentbe, így túlélésük feltétele lehet az ellenzéki összefogás. A közös lista szempontjából érdekes, hogy a Jobbik 10 százalék alatti eredménye állandósult (most 9%), de a legújabb kilépések hatását a friss kutatás még nem mutatja.

Az intézet szerint immár az is kérdéses, hogy a jövőre esedékes ellenzéki alkudozásnál a pártnak lesz-e még „hozzáadott értéke”.

 

A Nézőpont mérése szerint a szélsőjobboldaliként indult párt szavazóinak már csak 35 százaléka tartja magát jobboldalinak.

 

 

A belső botrányok, az alternatív alakulatok, az eltűnő tagság és a nem csak a Jobbik által megszólítható szavazók rontják Jakab Péter pártelnök tárgyalási pozícióit az ellenzéki alkudozásnál. Az immár főleg baloldali értékrendűeket megszólító Jobbik a többi pártnak nem segítséget, hanem fenyegetettséget jelent, ezért a baloldali összefogás szempontjából könnyen fölöslegessé válhat.

Módszertan

A Nézőpont Intézet felmérése június 3. és 5. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik