Belföld koronavírus

Orbán bukna, ha a 30 év alattiakon múlna

A HVG számára készített friss Medián kutatás szerint a Fidesz-tábor maradt hárommilliós, de erősödött, hívei elkötelezettsége, mozgósíthatósága kiemelkedő. Szimpatizánsai között 68 százalék a magukat biztos szavazónak mondók aránya.

A két viszonylag legnépszerűbb ellenzéki párt, a Momentum és a DK támogatói is igen aktívak (73-70%), a többi ellenzéki párt együtt átlagosan 60 százaléknyi „biztos” támogatóra számíthat.

A teljes szavazókorú népesség 30 százalékának nincs pártja. 

Bár a teljes szavazókorú népességnél a Fidesz támogatottsága éppen akkora, mint az előző, februári Medián-felmérésben, az a  választani tudó „biztos” szavazóknál 55-ről 60 százalékra nőtt.

Abban, hogy a járvány alatt stabilizálni tudta táborát szerepe lehet, hogy hívei 91 százaléka elégedett azzal, ahogy a kormány a koronavírus-válságot kezelte. Egy ötfokú skálán ők négyest vagy ötöst adtak a kabinet teljesítményére.

Koronavírus: mérlegen a félelem
A Medián azt mérte, miként viszonyul a magyar a járványhoz.

Az utóbbiak aránya a teljes szavazókorú népességben is magas, (58%). Ugyanakkor elég nagy a különbség életkor szerint.

A 30 évesnél fiatalabbak az átlagnál jóval kevésbé elégedettek, csak a 44 százalékuk adott a közepesnél jobb osztályzatot. A fiatalok a választási szándékukat tekintve is kilógnak a sorból. Míg minden más korcsoportban többségben van a Fidesz, ha a 30 év alattiakon múlna, egy „most vasárnapi” választást az ellenzék fölényesen nyerne.

Módszertan 

A Medián május 28-a és június 5-e között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készítette reprezentatív közvélemény-kutatását.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik