Belföld

Bocsánatot kell kérnie és sérelemdíjat kell fizetnie az Origónak, amiért civileket listázott

Jogerősen elmarasztalták az Origót, amely titkos összeesküvés résztvevőinek állította be azokat a civil aktivistákat, akik 2018 decemberében részt vettek a túlóratörvény elleni tüntetések előkészítésében – derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) leveléből.

„A fideszes médiaalapítvány, a KESMA tulajdonában lévő propagandaportál egy megbeszélés jelenléti ívét is közzétette – a rajta szereplők közül többen a TASZ segítségével fordultak bírósághoz” – írják a levélben.

Mint írják, a nyilvánosságnak joga van tudni, hogy kik egy tüntetés szervezői, ez nem jelenti azt, hogy minden közreműködő neve a nyilvánosságra tartozna, a kormánylap pedig közszereplőnek nem minősülő személyek adatait is listázta, megszégyenítő szándékkal.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék mindenben a TASZ ügyfeleinek adott igazat, és arra kötelezte az Origót, hogy törölje az aktivisták személyes adatait, kérjen tőlük bocsánatot, fizessen számukra sérelemdíjat és saját felületén tegye közzé, hogy jogsértést követett el. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a korábbi ítéletet, ami így jogerőssé vált és végre kell hajtani.

Az ügyfeleink nevét és adatait is tartalmazó lista közzétételének valódi célja a bűnözőnek titulált csoportok pellengérre állítása és megfélemlítése volt

– mondta a TASZ ügyvédje, Pető Márk hozzátéve, hogy a bíróság kimondta, hogy ez nem legitim adatkezelési cél.

„Elfogadhatatlan, hogy a kormánymédia azzal próbálja elriasztani az állampolgárokat az aktív közéleti részvételtől, hogy visszaél személyes adataikkal. Mi azért dolgozunk, hogy ezt ne tehessék következmények nélkül” – nyilatkozta Remport Ádám, a TASZ Magánszféraprojektjének jogásza.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik