Belföld koronavírus

Az idősotthonok dolgozói a fővárostól és az egyházaktól kapnak jutalmat

A gyógytornászok és az idősotthoni dolgozók, illetve a házi segítségnyújtók azért maradtak ki, mert a munkáltatójuk, egyben fenntartójuk is az illetékes egyház, a vállalkozó, az egyesület, vagy éppen az önkormányzat. Sajnos így nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel, noha az ő munkájuk is a járvány idején kifejezetten veszélyes, hála és köszönet illeti őket

– mondta Kásler Miklós miniszter azzal kapcsolatban, miért maradnak ki az egészségügyi dolgozóknak szánt, 500 ezer forintos egyszeri jutalomban részesülők köréből.

A katolikus és református egyház, illetve a fővárosi önkormányzat az Index megkeresésére közölte, szándékoznak az állami juttatás helyett saját hatáskörben jutalmazni a fenntartásukban álló intézmények egészségügyi dolgozóit.

A főváros az összes saját fenntartású idősotthon intézményvezetőjének adott forrást arra, hogy az intézményben dolgozó szociális dolgozókat egyszeri 100 ezer forintos jutalomban részesítse a járványhelyzetben végzett, emberfeletti munkájukért

– közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Az intézményvezetők már ebben a hónapban megkapták a körülbelül kétheti bérüknek megfelelő jutalmat, a legalacsonyabb keresettel és legrégebbi munkaviszonnyal rendelkező dolgozók pedig havonta nagyjából 15 százalékkal magasabb fizetést kapnak,.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar a lapnak azt írta: a jutalom az egészségügyi dolgozókra vonatkozik, a szociális otthonok munkatársaira nem.

A legveszélyeztetettebb korosztállyal, az idősekkel foglalkozó intézményeinkben dolgozóknak köszönettel tartozunk elkötelezett és áldozatos szolgálatukért. Az egyházi fenntartók extra cafeteria juttatással vagy jutalommal is igyekeznek megköszönni munkájukat, ennek módja és mértéke azonban fenntartónként változó

– fogalmaztak.

A Magyarországi Református Egyház Diakóniai Iroda pedig azt közölte: fenntartóként lehetőségeihez mérten igyekszenek támogatni a munkatársakat, konkrét összegekről a későbbiekben döntenek, de bíznak benne, hogy a kormány pluszforrást biztosít majd erre.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik